6 + 2 bezpapírové vychytávky Filipa Dřímalky

Učí české firmy, jak interně i externě komunikovat online a používat nejmodernější technologie. Založil projekt Digiskills.cz, který zahrnuje celou řadu kurzů a konzultací a pomáhá odhalit a rozvíjet klíčové digitální dovednosti zaměstnanců. Filip Dřímalka je ale také autorem mnoha inovací, které dnes slouží jako základ vzdělávacích a rozvojových programů ve významných českých firmách. Jak je na tom ale on sám s online komunikací a využíváním všech výhod digitálního světa? Nechodí kovářova kobyla bosa?

1. Kdy jste byl naposledy na úřadě?

Myslím že před rokem, kdy jsem potřeboval vyřídit expresní vydání pasu. Jinak se snažím většinu věcí vyřídit na dálku, nebo za pomocí kolegů, kteří mají moji plnou moc.

Každopádně se těším, až se ještě více rozšíří možnost Portálu občana, bude digitalizováno více agend a většina lidí bude disponovat elektronickým podpisem. A taky, až bude datová schránka uživatelsky více přívětivější, ale toho nevím, zda se dočkáme v nejbližší budoucnosti.

2. Máte tiskárnu? Kdy jste ji naposledy použil?

Tiskárnu mám, ale využíváme ji velmi zřídka, většinou když si děti tisknou věci do školy. Používáme ji ale před delšími cestami – když jedeme do nějaké exotičtější destinace, raději si tiskneme všechny dokumenty a máme je schované i v papírové podobě. Pro jistotu. :-)

Dokonce mám ještě v živé paměti situaci, kdy mi nejmenovaná letecká společnost nechtěla uznat digitální letenku a já musel na místě zaplatit za vytištění jedné A4 skoro 50 liber. :-)

3. Šanon nebo cloud?

Nevím, jestli v mém případě očekáváte něco jiného, ale nemohu říct nic než cloud. A to myslím opravdu a se vším všudy. V praxi se setkávám s lidmi, kteří mají část věcí v cloudu a část v počítači, část v šanonu atp. A dopadá to tak, že neustále něco hledají. Soubor, který si stáhnuli na jiném počítači, dokument, který mají v telefonu, a ne v pracovním tabletu.

Já osobně mám v cloudu vše – soubory, dokumenty, poznámky, úkoly, fotky, hesla...Jediné, co v cloudu nemám, jsou některé kryptoměny. Ale detaily si samozřejmě nechám pro sebe. :-)

Je ale naprosto zásadní používat kvalitní aplikace a umět s nimi dobře pracovat. To je základ nejen spokojeného, ale hlavně bezpečného využívání technologií.

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)