Česká pomoc v kyberprostoru. Pod vedením Sary Polak vznikla iniciativa, která online bojuje za Ukrajinu

Telefon nepřestává vibrovat. Notifikace na displeji vyskakují jedna za druhou a během hodiny se dají počítat přinejmenším na vyšší desítky. Ale možná už taky překročily stovku. Jsem na jedné z konverzačních platforem, kde se domlouvá postup iniciativy Tech Resistance. Projektu, který propojuje lidi všech možných oborů, aby podpořili Ukrajinu. Podílejí se na technologickém boji, informační kampani a vytváří další aktivity v online světě, které pomáhají uprchlíkům, ale i informují samotné Rusy o tom, co se vlastně děje.

„Informace jsou vitální. Nechtěla jsem být ve světě technologické mystifikace,“ říká Sara Polak, zakladatelka projektu, popularizátorka umělé inteligence i technologií obecně. Mluví o tom, že internetové prostředí se stalo jednou ze všemi stranami uznávaných bitevních front aktuálního konfliktu. Rozšířit pravdivé informace je proto zásadní.

Tech Resistance věří, že nejedna významná bitva se dá vybojovat v online prostoru. Česká iniciativa během pár hodin dokázala vytvořit spolu s organizací Česko.Digital mimo jiné propracovaný dvojjazyčný webový rozcestník, desítky lidí zde dávají dohromady větu za větou, fakticky je kontrolují a pak celé texty překládají. Ale jsou aktivní i daleko hlouběji v internetovém prostředí. Sara Polak vysvětluje, že její platforma hlavně propojuje lidi.

Tím nejviditelnějším výsledkem ve spolupráci především s Česko.Digital je zatím web Stojíme za Ukrajinou, který nabízí komplexně propracované informace k finančním příspěvkům, sbírkám, ubytování i návodům pro ty, kteří hledají pomoc. Důležitou součástí je i přehled akcí probíhajících po celé České republice, kde se lidé mohou společně setkávat a dávat najevo svůj postoj. Samozřejmostí je ukrajinská verze. Dále pak online tržiště s poptávkou a nabídkou pomoci. Připravit veškerý obsah pro zmíněné projekty a spustit je trvalo dva dny.

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)