Česko musí po firmách digitalizovat i státní správu. Změnu brzdí atmosféra strachu a peníze

Stát dostatečně nevyužívá zájem Čechů o moderní technologie. Zatímco lidé běžně platí hodinkami a používají mobilní bankovnictví, digitalizace státní správy vázne. V debatě Hospodářských novin to prohlásil Jakub Nešetřil z iniciativy Česko.Digital, která se snaží státu s přechodem do virtuálního prostředí pomáhat. Podle evropského indexu DESI zaměřeného na digitalizaci a inovace je Česko v rozvoji digitálních služeb na 18. místě v EU, zaostává i za jejím průměrem.

„Inovační potenciál české ekonomiky a společnosti je obrovský,“ říká další z účastníků debaty Richard Stonavský, viceprezident české části telekomunikační společnosti Vodafone, který má na starosti vnější vztahy a jednání s regulačními úřady. „Nahoru nás táhne lidský kapitál a integrace digitálních technologií v byznysu. Pod průměr EU nás dostává digitalizace veřejných a státních služeb,“ dodává.

Podle Stonavského je proto důležité propagovat digitalizaci na příkladech toho, v čem lidem a firmám pomáhá. Jako zemi, u níž by se Česko mohlo v digitalizaci inspirovat, vidí například Estonsko. To je dlouhodobě považováno za evropského digitálního lídra. Estonci se státem běžně komunikují online, přes internet mohou dokonce hlasovat ve volbách. Jako další pak zmiňuje britský vládní portál pro komunikaci s občany Gov.uk.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), který je zároveň vicepremiérem pro digitalizaci, by chtěl v tomto roce například začít digitalizovat stavební řízení. Vedle toho plánuje rozběhnout projekt evropské digitální identity eID, kterou se půjde nejen prokazovat, ale také bude využitelná třeba pro uzavírání obchodů v zahraničí.

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)