Praha musí lákat světové mozky umělé inteligence, říká ředitelka prg.ai

Efektivnější vývoj léků, automatizace práce, predikce chování zákazníků nebo třeba zlepšení předpovědi počasí. To vše může nabídnout umělá inteligence, která je stále důležitější složkou nejen vědy, ale i byznysu.

I proto má spolek prg.ai smělý cíl – udělat z Prahy evropské centrum umělé inteligence. Na přeměnu Prahy na superhub umělé inteligence a její podporu ve vzdělávání a podnikání nedávno dostal spolek od hlavního města finanční příspěvek ve výši devíti milionů.

„V Praze máme bezpochyby excelentní vědecké skupiny, v několika případech světového významu,“ říká Lenka Kučerová, ředitelka spolku prg.ai, který založili vědci z ČVUT, Univerzity Karlovy a Akademie věd. „Pokud ale chceme konkurovat jiným evropských AI hubům, je zásadní, aby se vědcům dostávalo důstojných podmínek pro práci a život,“ dodává.

Proč je podle vás důležité v současné době mluvit o umělé inteligenci?

Protože se jedná o technologii, která dnes už prostupuje většinou lidských činností. Používáme ji každý den, aniž si to uvědomujeme – na umělé inteligenci jsou založené tak samozřejmé nástroje, jako je filtrování spamu, vyhledávání trasy na smartphonu nebo doporučování výrobků na e-shopech.

Začíná hrát nezastupitelnou roli také při vývoji nových léčiv, uplatňuje se při zkoumání vesmírných těles, odkrývání archeologických nalezišť nebo restaurování obrazů. Samozřejmě nemůžeme opomenout její důležitost pro automatizaci a robotizaci práce.

A právě proto, že se jedná o tak všeobjímající technologii, je nutné o ní mluvit. Jen pokud budou lidé obeznámeni s jejími přínosy a riziky, budou ji umět využívat tak, aby přispívala k růstu životní úrovně celé společnosti.

Nejpalčivějším problémem české ekonomiky je pomalá digitalizace.

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)