Nová éra energetiky. Počítače budou provádět výpočty a tím získávat teplo třeba pro pěstování

Zasvětil svůj život mimo jiné zelené energetice, i když přiznává, že prvních deset let se ani nevyplatilo dělat podnikatele s touto energetikou v Nano Energies, ale jeho motivace a představa byla daleko silnější, řeč je o Petru Rokůskovi.

V rozhovoru pro Czechcrunch se Petr Rokůsek zaměřil na velmi aktuální celospolečenské téma obnovitelnosti zdrojů energie, ať už sluneční, vodní či větrné. On sám tvrdí, že budoucnost energetiky není nukleární, ale digitální.
Svět se v současnosti globálně propojuje díky neustále rychlejšímu internetovému připojení a stejně tak by mohlo vzniknout propojení na poli energetiky. Už delší dobu se mluví o tzv. digitální energetice, ve které jde hlavně o energii spálené datovými výpočty všeho druhu.

Co si pod tím vlastně představit?
Podle Petra Rokůska právě nástup vysokorychlostní sítě 5G zajišťuje, že konkrétní datové výpočty, na nich je dnes založeno stále více lidských činností, nepotřebujete vytvářet u sebe, ale v lokalitě, kde je to efektivnější. Na každý datový výpočet, prováděný počítači, totiž logicky potřebujete elektřinu.
Trik tedy tkví v tom, že o přenos elektřiny jako takové už v některých případech nepůjde. Elektřinu můžeme využít hned v dané lokalitě, kde se vyrobí, k různým výpočtům a jejich výsledky pak mohou vzduchem putovat kamkoliv na světě. Místo elektřiny v kabelech se budou přesouvat především data.

„To je ta změna – že přepneme na digitální energetiku, kdy se energie spálí na místě a data se pak pošlou vzduchem,“ říká Rokůsek.

Celý článek najdete na CZECHCRUNCH.

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)

Data Talk: Oleg Vojtíšek (Pohřební průvodci)