Pandemie mění startupovou scénu. Přinesla nová témata, říká Petr Vítek

U environmentálně prospěšných projektů není problémem nedostatek peněz ani nápadů, ale kvalitní exekuce, říká Petr Vítek, spoluzakladatel Impact Hubů. Podle něj udržitelnost není otázkou volby, ale nutnosti. Sám si pravidelně měří a offsetuje uhlíkovou stopu své rodiny.

S jakou představou jste korporátní prostředí globální firmy vyměnil za budování startupu?

Pracoval jsem několik let v konzultační firmě a přemýšlel, nakolik to dlouhodobě dává smysl. Na koncept hubů, míst kde mohou lidé sdílet prostor pro práci, networking a vzájemnou inspiraci, jsme narazili v zahraničí, viděl jsem, jak fungují v Amsterdamu, Rotterdamu a Bruselu. V Česku nic takového nebylo.

Pak jste se s kolegy spustili Impact Hub. Současně jste stále pracoval v Deloitte. Jak na to období vzpomínáte?

Bylo to dost šílené, ale nedalo se nic dělat. Ve stejný měsíc, kdy jsme otevírali první hub, se mi také narodilo první dítě. Tehdy jsem určitě nebyl nominovaný na tátu roku. Hub mi vzal veškerý čas, ale hodně jsem díky tomuto podnikání získal. Dal mi nejlepšího kamaráda, ženu a spoustu dalších lidí, kteří jsou pro mě důležití – chcete-li, osobní i pracovní sociální kapitál. Je o potkávání inspirativních lidí na denní bázi a o budování vztahů, které nás přesahují a pomáhají nám překračovat svůj stín jak na individuální tak kolektivní úrovni.

Nepřehlédněte