Propojení v síti #001: Martin Ruman a Filip Dřímalka

Členové sítě Red Button jsou zkušení profesionálové, kteří posouvají svůj obor dál. Věří, že díky sdílení a spolupráci můžou měnit podnikatelské prostředí, a tím i celou společnost.

Je načase vám na skutečných příkladech ukázat, jak vzájemná propojení v síti Red Button fungují. A že vznikají jedinečné věci!

Martin Ruman se svou firmou Odyssey pomáhá naplňovat lidský potenciál v byznysu. Věří, že špičkových výsledků jde dosáhnout i bez drancování lidí. Filip Dřímalka zase platí za mezinárodní kapacitu v oblasti digitalizace a se svou firmou Digiskills pomáhá bezpočtu firem proniknout do světa digitálních inovací. Jejich spolupráce není o jednom projektu, rozhodli se systémově propojit online rozvoj digitálních dovedností (gramotnosti) s online částí blended-learning přístupu k rozvoji soft skills.

Krátký příklad: Jdete na kurz osobní produktivity, pracujete s koučem, rozvíjíte svůj energy management – a v určitém bodě dospějete k digitálním nástrojům, které jsou k rozvoji osobní produktivity dnešní době nezbytné – to-do listy, kalendáře, project management, online spolupráce. A na to je nesmysl pálit čas na dalších kurzech – takže vám Digiskills rovnou hodí do cesty online kurzy na ty nástroje, které potřebujete a hledáte.

Martin k tomu dodává: „Řešit jen práci s technologiemi bez porozumění lidské stránce výkonnosti nebude fungovat – potřebujeme s nimi umět zacházet tak, aby byly dobrým sluhou a ne špatným pánem.“

Svůj příběh ale nejlépe odvypráví sám Martin s Filipem:

Jak jste se poznali?

Martin:

Ani nevím. Filip je z podstaty věci online dost vidět ;-) Takže jsem o něm možná věděl dřív. Napřímo jsme se začali bavit v rámci RB. Pak se mi, tuším, s tímhle nápadem ozval první, protože začal v Digiskills řešit dlouhodobější strategii rozvoje a hledal partnery pro non-digi obsah.​

Filip:

Také nevím :-) Určitě jsem znal Martina z Red Buttonu a vím, že jsme se jednou bavili právě o tom, jestli by nebylo zajímavé spolupracovat. A už na první schůzce – tuším, že to bylo na konferenci zaměřené na firemní vzdělávání – jsme se domluvili, že spolupracovat budeme :-)

Mám pocit, že kdykoli se s Martinem potkáme, tak máme naprostý soulad v tom, o čem se bavíme a skvěle se v tom doplňujeme.
Filip Dřímalka

Proč jste spolu začali spolupracovat?

Martin:

Protože to na první i druhou dobrou naprosto dává smysl a zapadá do Odyssey strategie škálování a product developmentu. Navíc má Digiskills in-house development, což je velký trumf oproti všem vzdáleným online authoring platformám z hlediska variability a rychlosti realizace společných řešení.

Filip:

Mám pocit, že kdykoli se s Martinem potkáme, tak máme naprostý soulad v tom, o čem se bavíme a skvěle se v tom doplňujeme. Martin a jeho tým má navíc naprosto unikátní know-how, řeší zajímavá témata a kromě toho i metodickou znalost toho, jak funguje vzdělávání.

Co je výsledkem vaší spolupráce?

Martin:

Konkrétní příklad projektu je třeba spolupráce na podpoře digitalizace v innogy – série Digital Bootcampů pro management, k tomu online assessment digitální připravenosti, návazné digi i soft workshopy a spuštění online microlearningu. Ve společné vizi jsme o pěkných pár úrovní dál – customized learning journeys, personalizace learning dialogu, kombinovaný formát kurzů, tematické balíčky, pokročilá analytika… Již brzy na vašich přijímačích ;-)

Filip:

Výsledkem je spuštění prvních pilotních kurzů na témata Fit for Business a ambiciózní plány na spuštění dalších kurzů, které jsou nyní v přípravě. Mnoho z těchto kurzů se dotýká našeho core businessu, v rámci kterého měníme způsob, jakým lidé ve firmách pracují, takže se těším, co to s našimi zákazníky udělá. Také jsme si vyzkoušeli společné workshopy a máme v hlavě další nápady, jak tyto společně rozvíjet dále.

Naše dva světy podle mě dávají naplno smysl, až když jsou propojené. Když nám to dál pošlape, máme toho před sebou ještě spoustu.
Martin Ruman

Co si ze spolupráce odnášíte?

Martin:

Naše dva světy podle mě dávají naplno smysl, až když jsou propojené. Když nám to dál pošlape, máme toho před sebou ještě spoustu. Děláme z blended balíčků s Digiskills (a naším content portálem Fit4Biz.cz) standard naší nabídky – takže pokračování bude u všech klientů, kteří do tohohle rozjíždějícího se vlaku naskočí. Ať už přes Odyssey nebo přes Digiskills.

Filip:

Přesně tak. Díky spolupráci s Martinem jsem si uvědomil spoustu věcí – například důležitost návyků a jejich budování při zavádění technologií. Také se mi při našich diskusích vždycky rozšíří obzory v tom, jak přistupovat k digitálnímu vzdělávání a jak jej propojit s tím živým. A hlavně – od Martina jsem se naučil skvělý prvek při přednáškách a workshopech – cvičení s ukázkou toho, jak funguje mozek a rutina, při které se spojují ruce a nakonec se použije vtip s tím, že „více možností už by být nemělo“. Ten zafunguje úplně vždycky :-)

3 věci, kterých si Martin cení na Filipovi:

  • Byznysový tah na branku
  • Netrpělivost ;-) … asi to může lidi i otravovat, ale je to neúnavný motor
  • Učení se akcí

3 věci, kterých si Filip cení na Martinovi:

  • Know how a velký přehled
  • Proaktivita a dotahování projektů
  • Tolerance mé netrpělivosti ;-)) Ne, hlavně si cením, že jsou naše jednání a diskuse vždycky naprosto pohodové a kreativní

Nepřehlédněte

CZECHárna Petra Beneše: Zdeněk Valut

Brain&Breakfast s Eliškou Podzimkovou a její ilustrovaný svět

CZECHárna Petra Beneše: Leoš Kubiček

CZECHárna Petra Beneše: Martin Klčo