Umělá inteligence nemá mozek. Není třeba se jí bát, říká vědkyně Sara Polak

Jmenuje se První jaguár a k jeho objevení přispěla i umělá inteligence.

Česko-slovenská archeologická výprava, která v džungli odkryla pravděpodobně jedno z nejstarších měst mayské civilizace, propojila AI a neuronové sítě při ověřování digitálních dat z leteckého snímkování LIDAR.

Technologie tak umožnily dopředu identifikovat město a expedice Nadace Neuron se tak mohla vydat cíleně na místo výzkumu.

K týmu, který se do Guatemaly vypravil loni v srpnu a strávil v džungli dohromady sedm týdnů, se po čtrnácti dnech přidala i archeoložka, výzkumnice a členka výběru 30 pod 30, Sara Polak. Ta se zabývá interdisciplinárním výzkumem převážně v oblasti digitalizace kulturního dědictví a lepšího pochopení lidské minulosti skrz využití moderních technologií.

„Sice jsme věděli, kde se zhruba může nějaké město nacházet, ale předtím tak nikdy žádný výzkum neprobíhal. Odkrýt jednotlivé stavby bylo dost náročné,“ říká mladá vědkyně.

Město, které se nachází v guatemalské provincii Petén, jste pojmenovali Yax Balam, v překladu tedy První jaguár. Proč?

První jaguár je postava, která se objevuje v mayských legendách jako například v eposu Popol Vuh, je jedna z entit, která do určité míry stojí na počátku mayské civilizace a mytologie. Provází mayskou kulturu napříč staletími. A první právě proto, že jsme nečekali, že to město je jedno z nejstarších zatím objevených.

Sahá do středně předklasického období, tedy do doby zhruba osm set let před naším letopočtem, tudíž je staré zhruba tři tisíce let. Název tedy vzdává hold nejen tomuto krásnému a pro Maye posvátnému zvířeti, ale zároveň poukazuje na stáří města.