Z automobilek se budou muset stát energetické firmy. K autu prodají i třeba fotovoltaiku, říká Rokůsek

Energetický vizionář hovoří o tom, jak mohou domácnosti nahradit velké energetické zdroje a proč bychom měli začít vrtat hluboko do země.

Myšlenkové pochody Petra Rokůska je někdy náročné stíhat. Je to totiž velký vizionář, který obvykle přemýšlí hodně dopředu, a to nejen v moderní energetice, kde se svou společností Nano Energies obchoduje se zelenou elektřinou. Neustále vymýšlí nové koncepty spojené s novou ekonomikou, které by umožnily fungovat udržitelněji. „Chceme domácnostem optimalizovat spotřebu energií. Když budeme moci chytře řídit váš bojler, jsme schopní ušetřit klidně tisícovku měsíčně,“ říká v novém díle CzechCrunch Podcastu.

Zakladatel Nano Energies neustále pendluje mezi Českou republikou, Švýcarskem a Lichtenštejnskem, kde pracuje či žije, a tak nasává zkušenosti napříč Evropou. Chytrý bojler, který je napojený na internet a lze ovládat na dálku, nezmiňuje náhodou. Právě v takových zařízeních vidí budoucnost, protože se díky tomu bude moci odemknout takzvaná energetická flexibilita – a Nano Energies chtějí být jejím agregátorem. Co to přesně znamená?

„Představte si agregaci jako rybník s vodou, do něhož přitéká voda a další se odčerpává. Některé přílivy se dají regulovat, některé ne, ale pokud by například měl každý dům fotovoltaiku, způsobí to obrovské rozvlnění hladiny rybníka. Tím pádem musíme mít na druhé straně výstupy, abychom hladinu ukorigovali v mezích minima a maxima. Díky tomu se vyhneme blackoutu,“ vysvětluje Rokůsek. Takové vyrovnávání stojí velké peníze a dnes se o něj starají velké zdroje jako uhelné elektrárny.

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)