Explainer video je cesta k novým zákazníkům

Co je Explainer?

Vysvětlovací video – známé také pod pojmem explainer – je nejčastěji video o délce mezi 60 a 90 vteřinami, které vysvětluje produkt nebo službu pomocí audiovizuálního příběhu. Dnes se setkáme s explainery hranými i animovanými. Hrané video se nejvíce hodí pro budování značky nebo pro vizuálně zajímavé produkty. V dnešní době technologií jsou nejúspěšnější firmy postavené na nehmotných službách, a právě pro ně se skvěle hodí animovaný explainer. Ten je na rozdíl od hraného videa složen pouze z grafických prvků, tedy nejedná se o video natočené na kameru, ale veškerá grafika i animace je vytvořena v počítači. To umožňuje vytvořit kreativní vizualizace, které diváka zaujmou. Podívejte se třeba na video vysvětlující novou službu.

  • 4x více zákazníků chce sledovat video, než číst text.
  • Pravděpodobnost, že si zákazník koupí váš produkt se po shlédnutí produktového videa zvyšuje o 64 - 85 %.
  • Divák videa si zapamatuje 95 % sdělení, oproti 10 % při čtení textu.

O čem je váš produkt?

Rozmach vysvětlovacích videí byl nastartován rozvojem startupů – rychle rostoucích technologických firem. Startup chce změnit fungování celého trhu, přichází s převratnou novinkou, kterou lidé neznají. Potřebuje tedy vysvětlit širokému okruhu zákazníků přidanou hodnotu nabízené služby nebo produktu. Právě pro takový případ je vysvětlovací video ideální. V krátkém čase pomocí příběhu odkrývá zákazníkovi hlavní přidanou hodnotu služby a ukazuje, jak mu usnadní život.

Dropbox přesvědčil investory díky videu

Sílu vysvětlovacího videa ilustruje příběh zakladatele Dropboxu. Drew Houston neměl ani řádek kódu a potřeboval přesvědčit investory o potenciálu inovativní služby. Většina investorů ho odmítla, ale on i nadále nápadu věřil. Aby bez velkých nákladů ověřil svoje předpoklady, natočil jednoduché video obrazovky, ve kterém popisoval a ukazoval, jak bude služba fungovat. Video se rychle šířilo a získávalo pozitivní komentáře. Když předložil investorům počty shlédnutí videa, byli přesvědčeni a poskytli potřebné finanční prostředky. Dropbox používá vysvětlovací videa i nadále jako osvědčený nástroj vysvětlení přínosu a konverze zákazníků.

Explainery fungují a světové firmy to vědí

Většina úspěšných firem jako IBM, Uber, Airbnb, Mint, HubSpot a Amazon si uvědomuje sílu videa pro přesvědčení zákazníků a využívá explainery. Zajímavým benefitem video-obsahu je také delší čas strávený na webových stránkách. To je pro Google významný ukazatel relevantnosti obsahu, který vás posunuje při vyhledávání na přední příčky výsledků. Rozvoj vysvětlovacích videí má ovšem i negativní stránku. Doba, kdy vám stačilo rukou kreslené video na tabuli je pryč. Abyste dokázali zaujmout a získali pozornost diváků, musí být vaše video dokonalé po všech stránkách – skvělý příběh, dokonalá grafika, dynamické animace a perfektní zvuk.

Pokud se rozhodnete využít vysvětlovací video, máte jistotu, že předáte hlavní informace v atraktivní formě, která funguje.

~ Michal Andera a Kryštof Pacourek – vysvetli.cz

Zdroje: WireBuzz, Neil Patel, Virtuets