V současné době se pozornost všech upíná na to nejdůležitější, co máme, na zdraví. Abychom si ho udrželi a posílili imunitu, připravil tým z Odyssey.cz souhrnné informace o tom, jaké vitamíny užívat, jak si udržet psychickou pohodu a jak se starat o své nejbližší.
1. Zvyšte příjem vitamínů a minerálů
Vitamin C
- známý jako kyselina askorbová. Podobně jako ostatní vitaminy, ani C si tělo nedokáže samo vyrobit a musíme ho dodávat zvenčí.
- Denní dávka pro dospělého člověka je 75-100 miligramů. V exponovaných obdobích se doporučuje zvýšit jeho příjem až na desetinásobek. Doplňujte denně 2 000-3 000 mg, v oddělených dávkách.
- Panuje mýtus, že co je „navíc,” to tělo vyloučí. To je sice pravda, ale zároveň to znamená, že pokud najdeme stopy vitaminu C v moči, tak se dostal do krve, tedy se vstřebal do organismu. Pokud bychom céčko v moči nenašli, znamenalo by to, že ho v těle máme nedostatek.
- Doposud provedené studie ukazují, že nedostatek vitaminu C zvyšuje náchylnost k virovým infekcím a naopak jeho suplementace výrazně zrychluje průběh onemocnění.
- Najdete ho v kysaném zelí, červené řepě, paprice, brokolici, rayktníku, šípkách nebo dokonce i v bramborách.
Vitamin D3
- stimuluje tvorbu bílých krvinek, které jsou hlavními bojovníky s viry a bakteriemi
- denně doplňte 2 000 I.U. (international units,je uvedeno na obalu vitamínových doplňků). Začněte s 5 000 I.U. po dobu 2 týdnů, pak snižte na 2 000.
- D najdete v rybím tuku a na slunečních procházkách
Hořčík (magnézium)
- pomáhá snižovat stres a únavu, čímž také posiluje obranyschopnost.
- 400 mg denně. Důležitá je jeho forma, protože ta ovlivňuje vstřebatelnost. Hledejte magnézium citrát, malát, chelát nebo chlorid.
- pokud chcete doplnit v jídle, obsahuje ho banán, datle, artyčok, čočka, fazole, brokolice, špenát apod.
Zinek
- 20 mg denně
- také přispívá k aktivaci fagocytů (druh bílých krvinek, které pohlcují cizorodé látky), čímž podporuje produkci protilátek.
- potraviny bohaté na zinek jsou čočka, bílé fazole, maso a celozrnné výrobky
Selen
- 100 mikrogramů denně
- podporuje enzymy, které jsou důležité k odbourávání škodlivých látek
- působí detoxikačně a má protizánětlivé účinky
- najdeme ho v masu, houbách a rybách
Kysané a fermentované výrobky
- podporují zdravý střevní mikrobiom, který je důležitým článkem imunitního systému
- jezte kysané zelí nebo kimchi, miso, tempeh, kombuchu, tibi krystaly, kefír a další kysané mléčné výrobky, olomoucké tvarůžky, pijte meltu (obsahuje mikrobiomu prospěšný inulin)
- více o mikrobiomu najdete v předchozím tématu
Zajímají vás kroky 2-5?