Jak o sebe pečovat v době šíření koronavirové infekce

V současné době se pozornost všech upíná na to nejdůležitější, co máme, na zdraví. Abychom si ho udrželi a posílili imunitu, připravil tým z Odyssey.cz souhrnné informace o tom, jaké vitamíny užívat, jak si udržet psychickou pohodu a jak se starat o své nejbližší.

1. Zvyšte příjem vitamínů a minerálů

Vitamin C

  • známý jako kyselina askorbová. Podobně jako ostatní vitaminy, ani C si tělo nedokáže samo vyrobit a musíme ho dodávat zvenčí.
  • Denní dávka pro dospělého člověka je 75-100 miligramů. V exponovaných obdobích se doporučuje zvýšit jeho příjem až na desetinásobek. Doplňujte denně 2 000-3 000 mg, v oddělených dávkách.
  • Panuje mýtus, že co je „navíc,” to tělo vyloučí. To je sice pravda, ale zároveň to znamená, že pokud najdeme stopy vitaminu C v moči, tak se dostal do krve, tedy se vstřebal do organismu. Pokud bychom céčko v moči nenašli, znamenalo by to, že ho v těle máme nedostatek.
  • Doposud provedené studie ukazují, že nedostatek vitaminu C zvyšuje náchylnost k virovým infekcím a naopak jeho suplementace výrazně zrychluje průběh onemocnění.
  • Najdete ho v kysaném zelí, červené řepě, paprice, brokolici, rayktníku, šípkách nebo dokonce i v bramborách.

Vitamin D3

  • stimuluje tvorbu bílých krvinek, které jsou hlavními bojovníky s viry a bakteriemi
  • denně doplňte 2 000 I.U. (international units,je uvedeno na obalu vitamínových doplňků). Začněte s 5 000 I.U. po dobu 2 týdnů, pak snižte na 2 000.
  • D najdete v rybím tuku a na slunečních procházkách

Hořčík (magnézium)

  • pomáhá snižovat stres a únavu, čímž také posiluje obranyschopnost.
  • 400 mg denně. Důležitá je jeho forma, protože ta ovlivňuje vstřebatelnost. Hledejte magnézium citrát, malát, chelát nebo chlorid.
  • pokud chcete doplnit v jídle, obsahuje ho banán, datle, artyčok, čočka, fazole, brokolice, špenát apod.

Zinek

  • 20 mg denně
  • také přispívá k aktivaci fagocytů (druh bílých krvinek, které pohlcují cizorodé látky), čímž podporuje produkci protilátek.
  • potraviny bohaté na zinek jsou čočka, bílé fazole, maso a celozrnné výrobky

Selen

  • 100 mikrogramů denně
  • podporuje enzymy, které jsou důležité k odbourávání škodlivých látek
  • působí detoxikačně a má protizánětlivé účinky
  • najdeme ho v masu, houbách a rybách

Kysané a fermentované výrobky

  • podporují zdravý střevní mikrobiom, který je důležitým článkem imunitního systému
  • jezte kysané zelí nebo kimchi, miso, tempeh, kombuchu, tibi krystaly, kefír a další kysané mléčné výrobky, olomoucké tvarůžky, pijte meltu (obsahuje mikrobiomu prospěšný inulin)
  • více o mikrobiomu najdete v předchozím tématu

Zajímají vás kroky 2-5?