Obchod s lokálními výrobky a včely laborantky. Vítejte na Letišti Václava Havla!

Na první pohled si možná propracovaných kroků ke snižování negativních dopadů provozu Letiště Václava Havla nevšimnete. Na ten druhý se ale rozkrývá paleta inspirace pro celou řadu dalších firem a v neposlední řadě i další globální letiště. Na krocích udržitelnosti totiž pracuje patnáctičlenný tým zkušených profesionálů. Pojďte se s námi podívat za inspirací, kterou jsme posbírali v rámci exkurze na míru ušité pro komunitu Udržitelnost Red Button EDU.

První exkurze svého druhu

Přijíždíme autobusem 191, protože prvním malým krokem byla osobní doprava, v našem případě tedy městská hromadná. Potkáváme se s týmem Soni Hykyšové, které na Letišti řídí téma udržitelnosti, ochrany prostředí a celou agendu ESG. Doprovází nás i skvělá průvodčí, která do exkurze celou dobu zahrnuje zajímavosti o architektuře, provozu i neviditelných zajímavostech. Exkurze je pro nás připravená na míru. Ačkoliv jsou exkurze běžné, na prvky udržitelnosti vyrážíme na okružní jízdu poprvé. Soňa ale přiznává, že zvažují, že téma zahrnou do klasické nabídky a ačkoliv předbíhám, na konci všichni souhlasně kýveme, protože by to bylo báječné. Tři hodiny jsou totiž nabité inspirací a konkrétními kroky. Až po okraj.

Obchod s lokálními produkty

První zastávkou je, po průchodu klasickými odbavovacími terminály obchod s lokálními produkty. Ten otevřel na konci roku 2022 a já žasnu, jakou paletu produktů nabízí. Tým Lagardere, francouzského provozovatele, s námi sdílí cestu od prvotní myšlenky, pro kterou byl paradoxně impulsem covid. Během něj došlo k narušení dodavatelských řetězců a bylo těžší než kdy jindy zajistit sortiment do prodejen. Netrvalo dlouho a tým začal doslova “googlovat” lokální značky a inspiraci. Z doporučení, vlastní zkušenosti, Instagramu a jiných sítí dali dohromady seznam, který postupně začali osobně navštěvovat. Dozvěděli jsme se i o výzvách, které přišly po prvních myšlenkách na ryze regionální původ. Mnoho obalů se dováží z Německa, stejně tak ne všechny suroviny v Česku máme. Inspirativní firma KAMA třeba plete z merino vlny, kterou v Česku téměř není možné sehnat. A tak bylo nutné dělat kompromisy, ale výsledek poskytuje širokou paletu inspirace. Od ručně šitých panenek ze Slezska, přes na míru pro obchod mladým umělcem vytvořené magnety s panoramaty Prahy na recyklovaném skle nebo kosmetiku lokálních značek z materiálů přírodního původu. Výběr sortimentu se tak stal exkurzí po krásných příbězích, ale ne vždy bylo možné navázat spolupráci bez vzájemného hledání cest. Bez individuálního přístupu na osobní úrovni by totiž málokterá malá značka byla schopná získat nějaké univerzální certifikace, když jde o malovýrobu s limitovanými finančními prostředky. Přístup pro volbu dodavatelů byl tak založen na schopnosti dodat zboží vysoké kvality, s příběhem a v množství, které je možné přirovnat ke konceptu pomalé výroby i spotřeby. Slow food, koncept vzniknuvší v Itálii je vlastně možné hledat v jistých elementech i zde – znát suroviny, výrobce, cestu dopravy a vytvořit tak komplexní dojem kvality. Tento punc výrobky v obchůdku mají. Ten se také stává pilotním projektem, měří se finance, zájem zákazníků a sdílí se mezinárodně. Brzy se takových konceptů můžeme dočkat i na jiných letištích. Snad!

Nepřehlédněte