Proč jsme se stali rájem exekucí a jak z toho ven? Tím se na další Brain&Breakfast zabýval Radek Hábl

O Česku se v poslední době mluví jako o ráji exekucí. Jak jsme se do tohoto stavu dostali a kdo může za to, že je v exekuci až deset procent Čechů? A jak je vůbec možné, že se z jedné koruny může bez vědomí dlužníka stát až 21tisícový dluh? Na další Brain&Breakfast o problematice exekucí promluvil Radek Hábl, který stojí za projektem Mapa exekucí informující o zadluženosti Čechů.

Ještě před pár lety Radek Hábl o exekucích v Česku příliš informací neměl a ani je nehledal. Po studiu financí a účetnictví získal práci v korporátu, kde se na peníze ohlížet nemusel. Stejně na tom byli jeho kolegové a přátelé.

Tato jeho bublina praskla až ve chvílí, kdy ho o pomoc poprosila jeho příbuzná, kterou tížilo na 30 dluhů po datu splatnosti za více než milion korun.

Při zjišťování, jak se do této situace dostala, pronikl Hábl až za hranice jejího problému. „Zjistil jsem, že to není výjimečné, že to nejsou žádné extrémy,“ řekl ve své přednášce.

„Společnosti, které tady jsou, vydělávají na obrovských sankcích.“
Radek Hábl

Začal se exekucemi proto zabývat do hloubky, a tak vznikla Mapa exekucí. Její výhodou a přidanou hodnotou oproti předchozím datům je to, že ukazuje počet lidí v exekuci přímo v daných městech a obcích, nenabízí jen celkové číslo. „Zhmotňuje problém,“ říká Hábl. Ten poté nemohou místní samosprávy nadále ignorovat.

Radek Hábl proto představil i možná řešení. Pozitivně například vnímá novelu insolvenčního zákona, která nabídne zadluženým lidem možnost, kterou předtím neměli – dostat se z dluhů a vrátit se do normálního života.

„Lidé, kteří jsou předlužení, tak budou mít šanci se z toho dostat a vrátit se na trh práce a do ekonomicky aktivního života,“ vysvětluje.

„Pokud se nám podaří tenhle problém výrazně zredukovat a zároveň nastavit takové podmínky, aby se to do budoucna nedělo, tak z toho budeme profitovat úplně všichni.“
Radek Hábl

Podle Hábla exekuce, které se projevují například i sníženou produktivitou lidí, stojí ročně stát desítky miliard korun. „Samozřejmě dluhy se platit mají, a když se člověk dostane do dluhů a do exekuce, tak smyslem má být ten dluh vymoci, ne člověka zadupat ještě víc do země a tu šanci mu nedat,“ uzavírá Hábl.

Zaujalo?

Záznam celé snídaně s Radkem Háblem si můžete pustit z videozáznamu nebo jako podcast:

B&B: Česko, ráj exekucí, nebo ne?

B&B: Česko, ráj exekucí, nebo ne?

Jak to celé začalo a jak z toho ven?


Kam dál?

Česko není jenom rájem exekucí, ale také mění budoucnost zdravotnictví. Jak to dělá vysvětluje Liliana Berezkinová →

Nebo poznejte původ a příběh snídaní Brain&Breakfast v nejnovější případovce →

Brain&Breakfast, inspirace do všech koutů republiky

Každý měsíc si pozveme zajímavého hosta, který něco zažil, něco dokázal, něčemu rozumí nebo se za svůj život něčemu naučil. Prostě hosta, který má co sdílet. Jeho přednášku a následnou diskuzi natáčím…

Liliana Berezkinová: Česká nanovlákna změní světové zdravotnictví

Interview o inovativních nápadech ve zdravotnictví i o jedinečné cestě Ing. Berezkinové do vedení nanotechnologické společnosti Nanopharma.