Rozpalte vaše retrospektivy!

Dostali jste se do stavu, kdy jsou vaše retrospektivy jako “přes kopírák”? Přemýšlíte nad tím, jak je oživit a vdechnout tak týmu nový impuls? Pokud jste ještě nečetli náš článek Mistrovství v retrospektivách, určitě se do něj podívejte, naleznete v něm spoustu cenných tipů. Kromě tipů, jak dosáhnout pomyslného agilního ráje v retrospektivách, jsme pro vás sepsali pár dalších tipů, které mohou pomoci vytrhnout tým ze stereotypu a vrátit tak retrospektivám zapomenutý lesk. Vyzkoušejte netradiční formáty, zajímavé online nástroje nebo jen do vašich retrospektiv přidejte nový prvek.

Netradiční formáty retrospektiv

Hodně týmů se spokojí s klasickým formátem retrospektiv “+/-”. Jiný formát vám nezaručí automaticky úspěch, ale pomůže lidem podívat se na danou věc z jiného úhlu pohledu. Všechny uvedené formáty můžete praktikovat nejen s týmem v kanceláři, ale také online.

Top Gear

Znáte Cool zeď z pořadu Top Gear na které se hodnotí auta? Napadlo vás někdy v tomto duchu udělat retrospektivu? Vytvořte zeď přesně takovou, jako je na videu a požádejte váš tým, aby ji zaplnil čímkoliv, co považuje za důležité (firma, produkt, lidé, tým, procesy, …). Poté společně diskutujte, které věci byste chtěli posunout více doprava. Sloupec “Sub zero” je pomyslná nirvana, jakmile dosáhne kartička této úrovně, je natolik dobrá, že už na ní není co dále zlepšovat. Doporučujeme retrospektivu udělat znova třeba za čtvrt roku a uvidíte, co se změnilo.

Loď


Představte si, že máte jako tým za úkol nakreslit loď. Facilitátor vás požádá, abyste na obrázek k trupu lodi přikreslili velké plachty, kormidlo, kotvu a v neposlední řadě také útes před lodí. Poté dostanete za úkol napsat na lístečky vše, co pro vás bylo důležité za uplynulý sprint, ať už pozitivní nebo negativní. Jakmile máte napsáno, vezmete lístečky a lepíte je na ty části lodi, které nejlépe vystihují podstatu lístečku. Například “plachty nás pohání kupředu, a proto zde dávám automatické testy, protože nám výrazně pomáhají a vše urychlují” nebo “táhne nás ke dnu spousta byrokracie”, proto dávám ke kotvě.

LEGO


Pokud vás zajímá, jak se členové vašeho týmu dívají na právě skončený Sprint, chcete zároveň povzbudit kreativitu a udělat částečný teambuilding, zvolte právě Lego retrospektivu. Před tým položte spoustu různých lego kostiček a každý postaví cokoliv, co podle něj reprezentuje minulý sprint. Někdo postaví například spolu si povídající postavičky, někdo zase pokažené autíčko poukazující na problémy v týmu a kreativní jedinci mohou kostičkami například vizualizovat nepořádek v backlogu. Tento formát vám pomůže pochopit, jak jednotliví členové týmu vnímají týmovou spolupráci.

Futurospektiva

Čeká vás náročný projekt nebo iniciativa? Zkuste vzít retrospektivu z opačné strany a pohlédněte do budoucnosti. Otázky, na které je dobré se ptát v rámci této speciální retrospektivy, jsou například:

  • Přání – Co si přejeme, aby se nám v budoucnu splnilo?
  • Obavy – Z čeho máme jako tým obavy?
  • Rizika – Jaká vidíme rizika a jak je můžeme minimalizovat?

Díky této aktivitě pak bude celý tým lépe připraven na téměř cokoliv, co během projektu nastane.

Online nástroje

Pokud máte část týmu doma na home-office, můžete využít skvělé online nástroje. Zde je pár těch, které používáme velice rádi a můžete je vřele doporučit.

Jamboard

Jednoduchý nástroj zdarma od Googlu, který funguje jako virtuální tabule. Můžete na ní kreslit, přidávat lepící papírky, mazat apod. – fantazii se meze nekladou. Jedinou výhodou a zároveň nevýhodou je jeho jednoduchost. https://jamboard.google.com

Miro

Momentálně asi nejkomplexnější nástroj pro vzdálenou spolupráci – podporuje vše od designu meetingů typu Story mapping až po Kanban boardy, roadmapy, mindmapy a škálování agilního vývoje. https://miro.com

Ideaboardz

Jednoduchá a neplacená verze tabule pro retrospektivy, která obsahuje již předdefinované šablony na některé formáty, nebo si také můžete vytvořit vlastní. Nástroj podporuje jednoduché hlasování, které oceníte při výběru tématu k diskusi. https://ideaboardz.com

Funretro

Rozšířenější placená alternativa k Ideaboardz, která nabízí více předdefinovaných formátů, komentáře k jednotlivým poznámkám, limitování počtu hlasů, skrytí výsledků během hlasování pro objektivnější výsledek, jednoduchý export a mnoho dalších pohodlných možností pro co nejjednodušší facilitaci retrospektivy. https://funretro.io

Nový prvek

Říká se, že i na maličkostech záleží. Jestliže nemáte se svým týmem zrovna chuť na velkou změnu, podívejte se na pár tipů, které nestojí moc, ale mohou hodně pomoci.

  • Časová osa Sprintu – vytvořte do kanceláře časovou osu, na kterou může každý zaznačit klíčový okamžik Sprintu spolu s kladnou nebo zápornou emocí. Díky tomu téma do retrospektivy nezapadne.
  • Ad-hoc retrospektivy – nečekejte na to, až bude po 14-ti dnech velká retrospektiva, ale naopak dejte lidem z týmu možnost svolat ad-hoc retrospektivu a řešit téma ihned kdykoliv v průběhu dne. Z výsledku budete benefitovat okamžitě.
  • Kartičky nálad – použijte je jako ice-breaker na začátku retrospektivy. Cílem je zjistit, jak se kdo z týmu právě cítí. Dají se koupit kartičky velryb s různými grimasami, které rozhodíte na zem, každý si jednu vybere a popíše proč si ji vybral a jak se cítí.
  • Statistické okénko – vizualizujte na začátku týmu zajímavé statistiky. Můžete si ukázat trend vývoje počtu bugů, technického dluhu, úspěšnost plánování nebo třeba spokojenost zákazníka s vaším produktem.
  • Pozitivní retrospektiva – na dnešním setkání nesmí zaznít nic negativního, pouze se chválíme a díváme se na to, co děláme buď jako jednotlivci nebo jako tým dobře.
  • Retrospektiva na retrospektivu – vyhraďte si posledních 10 minut na to, abyste udělali retrospektivu právě skončené retrospektivy. Ujasníte si v týmu, v čem retrospektivy fungují a kde je prostor pro zlepšení.

Závěrem bychom vás chtěli podpořit v experimentování s retrospektivami. Není nic horšího, než když tým už půl roku jede pořád stejně, neustále se opakuje ten samý formát a setkání už dávno opustil život. Vyzkoušejte něco nového, ať to bude drobnost nebo velká věc – to nejhorší co se vám může stát je to, že se to nepovede. Alespoň budete vědět, kudy cesta nevede…

Zaujal vás text? Jeho původní verzi najdete na blogu RainFellows.