Tino Hrnčiar: Načasování a píle vás mohou dostat na vrchol

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Říjnový tip pochází od Tina Hrnčiara, který vybral knihu hledající důvod úspěchu lidí, kteří tvoří elitu, a popisuje okolnosti, které jim k cestě na vrchol pomohly. O jakou knihu jde? Víc vám prozradí text článku a slova Tino Hrnčiara ve videu.

Přestože je Tino Hrnčiar velký čtenář, tak jednu otázku opravdu nenávidí – jakou jednu jedinou knihu by si vybral, v tomto případě doporučil? A to i přesto, že identickou otázku dává svým hostům v podcastu Insp.eat.

Nakonec vybral knihu kanadského novináře a spisovatele Malcolma Gladwella Outliers, která v češtině vyšla pod názvem Mimo řadu. Gladwell v ní hledá odpověď na otázku, co dělá z obyčejných lidí ty, kteří dokáží vystoupit z řady a přidat se k elitě.

„Mezi námi je malé procento lidí, kteří vyčnívají z davu. Na základě studií a průzkumů popisuje, že to není jenom náhoda. Proč třeba generace, kde byl Steve Jobs a Bill Gates, jsou narození v úzkém časovém okruhu.“
Tino Hrnčiar o knize Outliers

Gladwell téma popisuje prostřednictvím příběhů úspěšných lidí, jako je například Bill Gates nebo The Beatles. Každému z nich pomohlo něco jiného, spojnici lze ale najít ve správném načasování. „Ještě neměli hypotéky a zároveň už měli ty zkušenosti,“ popisuje jeden z důvodů Hrnčiar.

KNIHA MĚSÍCE ZÁŘÍ: GLOBÁLNÍ SAMOOBSLUHA

Ještě do konce měsíce máte možnost koupit audioknihu Globální samoobsluha, kterou na září doporučil Filip Dřímalka, se slevou 30 %. Stačí kliknout na obrázek a při objednávce zadat heslo SAMOOBSLUHA.


Dalším důvodem je píle, kterou do svého úsilí vložili a která se dá podle Gladwella přesně pojmenovat – 10 tisíc odpracovaných hodin je podle něj to, co staví elitu mimo řadu a dokáže téměř každého dostat na světovou úroveň.

„Když něco chceš a fakt si to oddřeš, i když na to nemáš predispozice, tak to dokážeš.“
Tino Hrnčiar o knize Outliers

Proto by Hrnčiar knihu doporučil všem, kteří začínají podnikat. „Pro mě je to zásadní kniha v mindsetě. Práce versus být ve správném čase na správném místě,“ říká Hrnčiar.

Podobné téma mají i další dvě knihy, které jeho doporučení rozšiřují. Kniha Kdy od Daniela Pinka a Hitmakeři od Dereka Thompsona. Obě se zabývají načasováním - Kdy se zaměřuje na načasování, které dokáže jednomu změnit život, a kniha Hitmakeři vysvětluje, proč se někteří dokáží dostat na vrchol, zatímci jiní ne.

Pokud vás téma knihy zaujalo a chtěli byste se dozvědět víc, podívejte se na krátké video, ve kterém ji Tino Hrnčiar představuje. Pod videem najdete také odkaz na web, kde si knihu v papírové nebo audio verzi lze zakoupit, a odkaz na podcasty Insp.Eat, které Hrnčiar připravuje.

Zaujala vás kniha, kterou doporučuje Tino Hrnčiar, a chcete si ji přečíst?

Máte radši audioknihy?


Kam dál?

Více inspirace od Tina Hrnčiara najdete v sérii jeho podcastů Insp.eat.

INSP.EAT w/ YEMI: "Aby se věci zrychlily, já je musím zrychlit."

INSP.EAT w/ YEMI: "Aby se věci zrychlily, já je musím zrychlit."

Po krátkej pauze pokračujeme podcastovou epizódou so skvelým človekom, podnikateľom a kreatívcom. Hosťom INSP.EAT je môj kamarát Yemi A.D.

Biohacking, otužovanie, Wim Hof, spánok: INSP.EAT MASTERCLASS s Veronikou Allister.

Biohacking, otužovanie, Wim Hof, spánok: INSP.EAT MASTERCLASS s Veronikou Allister.

Live podcast s biohackerkou Veronikou Allister (Jelínkovou) by som nazval "masterclass biohackingu v dvoch hodinách". Alebo - čo ste vždy chceli vedieť o otužovaní, dýchacích metódach (nielen Wim Hofovej), spán…

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)