Typická pražská firma vyvíjející umělou inteligenci? Soběstačná, exportně orientovaná, ale s málo ženami

Průzkumu iniciativy prg.ai se zúčastnilo přes sto firem. Vyplývá z něj, že zdejší scéna drží krok se světem, ale zaostává v množství žen.

Pražské vysoké školy a na ně navázané firmy vytvořily z české metropole místo se silnou stopu v práci s umělou inteligencí. Společnosti jako Avast, Resistant AI, Rossum nebo Valeo patří ke globální špičce. Co je ale potřeba udělat, aby to tak zůstalo? A jak přitáhnout k oboru nové zájemce a talenty? Právě to zjišťoval průzkum, který si udělala nezisková iniciativa prg.ai, kterou založily přední české výzkumné instituce a hlavní město Praha.

Organizace nyní vydala komplexní zprávu mapující pražskou scénu společností zaměřených na umělou inteligenci (AI). Průzkum proběhl od ledna do června 2021 mezi 130 společnostmi. Jedná se o reprezentativní vzorek zahrnující malé, střední a velké produktové a konzultantské české firmy působící v Praze i zahraniční subjekty, které tu mají výzkumné a vývojové kapacity. Někdejší šéfka prg.ai Lenka Kučerová rozebrala, k čemu výzkum došel a jak se z něj poučit.

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)