Z deníku komuniťačky v Red Buttonu - březen 2023

Jestliže první měsíc byl zábavný a plný dění, ve druhém tomu nebylo jinak! Stihla jsem dalších pár “káviček”, které z poloviny byly procházkové a z poloviny opravdu “kávičkové”. Objevila další zákoutí vnitřního fungování a užila si víkendovou Apaluchu s členy Sítě a jejich rodinami.

Ale popořadě…

Vnitřní fungování - onboarding a offboarding

Březen byl z hlediska vnitřního fungování hodně praktický - řešili jsme roční příspěvky a onboarding/offboarding - aneb jak dobře nalodit do Sítě nováčky a jak se dobře rozloučit s těmi, kteří Síť opouštějí. Z minulosti máme parádní základy už od Sandra Fridrichová (díky!), takže v zásadě se Síťovým výborem jen ladíme pro své potřeby. (A ještě nějakou chvíli ladit budeme, ale kus práce už máme za sebou.)

Onboarding i offboarding jsme si rozdělili do tří oblastí, které chceme pokrývat:

  • praktickou
  • lidskou
  • síťovou

Praktická rovina:

  • onboarding - zajistit nováčkovi přístupy do všech potřebných míst, poslat pozvánky na akce do kalendáře, předat všechno praktické info, které se mu může hodit k nejbližšímu fungování a zapojení,...
  • offboarding - odebrat přístupy a odhlásit z informačních newsletterů, předat informace o odebrání a jak to proběhne.

Lidská rovina:

  • onboarding - uvést nováčka do Sítě za pomoci buddyho a komuniťačky (tedy mě), mít pomůcky pro buddíky, aby se v tom neutopili, pomáhat, kde potřeba,
  • offboarding - lidsky odchod dobře ošetřit, aby ani na jedné straně nezůstala zbytečná pachuť, zjistit důvody a poptat se na případné nápady/tipy ke zlepšení fungování Sítě.

Síťová rovina - aneb jak informace předat do celé Sítě:

  • onboarding - projít procesem schválení nováčka, představit ho, když “už je na palubě”, pomáhat se síťováním,
  • offboarding - transparentně dávat vědět do Sítě o odchodech a z jakých důvodů, aby nedocházelo k domněnkám a dohadům.

Jak přemýšlíte o onboardingu/offboardingu ve svých komunitách/sítích/firmách vy? Co se vám osvědčilo a co méně? Budu ráda za tipy k nachytření.

Apalucha

Podobně jako hrdinové z nejmenované české komedie, vydali jsme se do Krkonoš. Někteří skutečně bez manželek jen s ratolestmi, někteří s celou rodinou a někteří (já) bez dětí i bez partnera (ten jel na skialpy do Alp, Krkonoše skoro bez sněhu holt nebyly tak lákavé). A užili jsme si to všichni.