Z deníku komuniťačky v Red Buttonu - květen 2023

Minulý měsíc jsem si tu trochu stěžovala, že jsem v záseku. Tak je myslím fér dát vědět, jak se to ne/hnulo. Samozřejmě nečekejte žádný happy-end, tak to v RL nefunguje, ale myslím, že pár věcí se hnulo, pár nových myšlenek si našlo cestu a pár věcí zkouším. Nechám vás tedy nahlédnout do své hlavy…

Co zkouším?

Prostor pro setkání se

S komunitou je vždy vše na dlouhé lokte a člověk musí být obrněn trpělivostí, neb výsledky se ne/dostaví se zpožděním (jojo, o co rychlejší je být zahradníkem, nebo malířem pokojů, kde člověk ne/úspěch vidí hned, že). Nicméně občas se pocit, že “tohle se povedlo” přecejen dostaví. Když jsem někdy v březnu vykopávala pravidelné hospody (máme je plánované na liché měsíce a střídáme online/offline formu), nebyla jsem si jistá jestli se to chytí, zda bude zájem, nebo je to jen mé zbožné přání, aby to fungovalo. Střih, posun o dva měsíce a květnovou offline hospodu bych označila za úspěšnou. Sešlo se nás 12. A jelikož mým hlavním cílem je, aby členové komunity měli “možnost se potkat a popovídat si, když chtějí”, není pro mě to číslo tolik důležité, jako to, že jsme si to užili a pro ty, kdo měli čas a chuť dorazit, to byl dobře strávený čas.

Krom hospody jsme také vyrazili na jednodenní výlet (i s dětmi) a určitě to nebylo naposledy.

=> Jaké neformální aktivity (bez strukturovaného programu) fungují k setkávání v komunitě vám?

Šťouchat do slacku

Jako hlavní komunikační kanál máme slack. Problematické na něm je, že ne každý už má kapacitu další slack-workspace sledovat pravidelně, nebo v něm být aktivnější. A tak je v něm někdy velmi živo, což se střídá s obdobími mrtva.

Přemýšlela jsem, jak podpořit nějakou pravidelnost a k tomu přinést hodnotu, aby to nebyl jen “další úkol”. A s Kateřina jsme vymyslely “pondělní kreativní výzvu” (já přišla s pravidelnou otázkou, ona tomu dodala rozvojový rozměr, aby to nebylo suché).

Každé pondělí v 9:30 skočí na slack kreativní otázka (příklady viz níže). Člověk může odpovědět, když jde zrovna kolem, nebo si z toho udělat v pondělí dopoledne rituál, který mu trochu vykopne týden. Nebo se může stavit kdykoli jindy, když má zaseklou hlavu a potřebuje se ze záseku dostat. I na to kreativní otázka funguje. Jak se to osvědčí dlouhodobě se teprve uvidí, dva týdny nejsou dostatečně dlouhá doba. Co od toho očekávám já => pravidelná věc na slacku, do které je možné se zapojit (tak trochu rituál + možnost pravidelně checknout slack, když už jdu kolem), možnost popustit uzdu své kreativitě a užít si to, užít si zábavu při vymýšlení i čtení odpovědí ostatních, navázat se skrz interakce ve vlákně na další účastníky (budování sdíleného zážitku), poznat ostatní zas z jiného úhlu / v jiném kontextu.

Ukázka otázek a odpovědí:

Na jaké 3 věci může myslet hasicí přístroj, když vidí draka?

  • Muj hasicí přístroj přemýšlí o navázání netradičního přátelství, v případě neúspěchu o hledání posil a o termínu poslední revize.
  • "hustý, to musel být dobrý matroš včera na té akci"
  • "konečně jsem našel vlastní soul-mate, protiklady se přece přitahují, že?"
  • "nic pro mě, já jsem práškovej"

Jak by vypadal zápis do deníčku dešťové kapky po dni plném bouřek?

  • "No toto? Člověk si na chvíli zdřímne a všichni jsou mezitím pryč…"
  • "Jsem se dnes tak kraaaasne ionizovala!"
  • Milý deníčku. To byl zase jednou venku mejdan! Hromy, blesky, průtrž mračen… nic pro nás introverty, viď? Tvoje bublinka ve vodováze…

=> Jaké komunikační platformy používáte vy? A jak na nich udržujete/rozprouďujete “cvrkot”?