Z deníku komuniťačky v Red Buttonu - leden 2024

V novoročním deníku jsem psala, že nemám být v síti hybatelem, ale spíš hybatelům pomáhat. A přijde mi, že si to zaslouží trochu vysvětlit. Tak se na to pojďme podívat v lednovém deníku.

Možná vás napadne, že je to trochu v protikladu k tomu, co by role CM (community manager) měla být. CM má přece být oživovatelem komunity - trochu evenťákem, trochu pečovatelem, trochu rozhýbávačem (hybatelem), trochu propojovatelem… A vlastně k tomu moje prohlášení úplně nesedí, že?

Ne tak docela. Respektive “to záleží”...

Záleží na tom, co je cílem komunity (v tomto případě sítě) a jejího fungování. Pokud potřebujeme, aby CM byl výraznou postavou, kolem které se komunita stahuje a na jehož popud se vše rozhýbává a lidi přitahuje nejen téma, ale i charisma osoby - pak ano. Pak to bez CM jako hybatele nepůjde. Je tedy otázkou, jestli se komunitu podaří rozhýbat natolik, aby zůstala funkční i po odchodu/změně CM - tj. lidé jsou na sebe tak navázaní a samostatně akční, že komunita jede dále. Pokud se to nepodaří, možná se to jednou celé rozsype. Což ale také nemusí být špatně, pokud to měla být dočasná komunita a cílem nebyla dlouhodobost a udržitelnost. (Je to samozřejmě složitější, ale na teoretický příklad si s tím vystačíme.)

Pokud ale záměrem je, aby síť (či komunita) “bublala” sama o sobě, členové přicházeli s nápady, akcemi, propojovali se - pak je lepší nemít ve “středu” výraznou figuru (která to za ně zařídí), ale spíš šťouchat do věcí na pozadí a podporovat přímo členy = hybatele, aby autenticky vykopávali a rozhýbávali věci sami. Jasně, má to svá úskalí. Není jisté, za jak dlouho a zda se to povede (je to běh na dlouhou trať). A je to mnohem náročnější a stojí to víc úsilí, než si všechno zorganizovat podle sebe. Chodit na kafíčka, potkávat se 1:1, zjišťovat, co kdo řeší a když se naskytne nějaké téma, tak zlehounka zkoumat, jestli by dotyčný nestál o vstupy ze sítě, nebo to nechtěl v síti otevřít… když to není hned 100% ano, tak se poptat zase za nějaký čas a nenechat to zapadnout. A někdy něco vznikne.

Sama jsem si to pojmenovala jako “community empowerment” (pardon my English, ale český ekvivalent prostě nevyjadřuje význam přesně) - aneb podpora komunity tak, aby se rozhýbávala skrz její členy.* Aby oni sami byli těmi, kdo ji aktivně utváří a je přesně taková, jakou si ji přejí a budují. Pokud se jim něco nelíbí - změní to. Pokud jim něco chybí - dají o tom vědět, najdou spřízněné duše a třeba už to chybět nebude. Pokud je něco baví, dělá jim radost - podělí se o to s ostatními a posílí tak soudržnost.

Nepřehlédněte