Z deníku komuniťačky v Red Buttonu - únor 2023

Mám za sebou první měsíc v roli komuniťačky v síti Red Button. A říkala jsem si, že bude zajímavé nechat vás (pravidelně) nahlédnout mou novou optikou trochu pod síťovou pokličku.

Tak předně, můj první objev byl, že “community manager” není tak úplně popisné (ale lepší název role zatím nemám). Síť je mnohem širší a bohatější, tím pádem se nejedná o komunitu v pravém slova smyslu. Spíš se tu skrývá pod povrchem komunit vícero - a bude mojí rolí objevit, které to jsou a podpořit, aby se skrz ně členové propojovali a přidalo to další vrstvu společného síťového žití.

Svůj první měsíc bych shrnula do dvou hlavních oblastí:

  1. seznamování se s vnitřním nastavením sítě a jejím fungováním,
  2. kávičky a setkání s členy.

Vnitřní fungování

Pronikám do tajů fungování sítě. Konkrétně do změn, které se odehrály loni (v roce 2022). Tj. jak je Síť organizovaná, jak funguje Síťový výbor, rozhodování, informování, síťové dohody, onboarding nových členů a podobně.

A co mi přijde nejzajímavější k nasdílení z mého seznamování se s fungováním, jsou v tuhle chvíli Stanovy, které RB jako zapsaný spolek musí mít.

Jsou to určitě nejzajímavější stanovy, které jsem kdy viděla. Pokud jste někdy četli stanovy třeba vašeho SVJ, pravděpodobně vás to moc nebavilo - pokud nejste právníci - a byla to taková právnická klasika (pokud ne, podělte se o ně).

Stanovy RB jsou netradiční hned v několika bodech. Třeba tím, že Síť se schází vždy hybridně a není tedy nutné jít na schůzi osobně. Nebo pojetím rozhodování v rámci Sítě - všechna hlasování probíhají výhradně online skrze Slack v kanálu # rozhodujeme. A to pomocí emotikonů - palců nahoru (souhlas) a dolů, nebo lebky (nesouhlas) a když se člen hlasování zdrží, tak může použít jakýkoliv jiný.

Představte si, o co jednodušší by byl život v leckterém SVJ, kdyby se třeba aspoň dalo účastnit na zasedání online i offline a nemuselo se pokaždé se zadrženým dechem na začátku čekat, zda vůbec bude shromáždění usnášeníschopné. (Byť forma rozhodování jako je v Síti by na klasickém, rozhádaném SVJ spíš nefungovala. Když si představím to naše... uf.)

Jak vnímáte stanovy vy? Líbilo by se vám podobné, netradičnější pojetí? Setkali jste se s nějakými podobně zajímavými už dříve?

Kávičky a setkání

Nejvíc jsem se však soustředila na poznání Sítě zevnitř. Skrz její členy. Protože potřebuji získat co nejlepší obrázek o tom, kdo v Síti je, proč, co od ní očekává - abych jí byla schopná co nejlépe pomáhat fungovat a růst.