Zrušit Facebook, nechat Clubhouse a spát díky chytrému prstenu.

Jaké digitální lifehacky používají lidé, kteří mění Česko a z něj svět? V nové rubrice se díváme pod ruce českým startupistům i tycoonům technologického byznysu, abyste mohli načerpat novou inspiraci na chytré nezbytnosti, aplikace i gadgety.

Po Michalu Pěchoučkovi, předním českém odborníkovi na umělou inteligenci, pokračuje Dita Formánková (dříve Přikrylová), někdejší datová analytička, dnes zakladatelka IT neziskovky Czechitas a ředitelka pro diverzitu, inkluzi a spolupráci s komunitami v Avastu.

Bez jaké mobilní aplikace by zabloudila i na opuštěném ostrově? Jak chytrá je její domácnost? A kolik hodin denně tráví online?

Moje ranní digitální rutina?


Oral-B při čištění zubů, Oura Ring pro kontrolu kvality spánku, Počasí. O víkendu pak pokračuji Stravou a Podcasty, přes pracovní den Kalendář Google, Slack a Gmail. A pro zprávy Twitter.

Aplikace, bez které si teď nedovedu život představit a vzala bych si ji i na opuštěný digitální ostrov v kybernetickém moři?
Kalendář Google. Bez něj bych zabloudila i na maličkém opuštěném ostrově.

Která sociální síť je zbytná či přímo škodlivá?
Facebook. Měl spoustu krásných vlastností a umožnil i malým organizacím nebo těm s malým rozpočtem prodat svou značku a získat zákazníky. Neziskovým organizacím zase dal možnost tvořit komunity a spojit se s kamarády po celém světě nebo bývalými spolužáky. Pro mě je to ale dnes víc prokrastinační, reklamní a radikalizující platforma.

Bichle, nebo Kindle?
Bichle. Napořád. Nic nenahradí papírovou knížku.

Moje nejnovější technologická vychytávka?
Dostala jsem dárkem – elektrický kartáček na zuby svázaný s aplikací, která měří tlak na zuby a plochu a délku čištění.

Jak chytrá je moje domácnost?
Tak chytrá, že bez telefonu se domů ani nedostanu. A když už, tak tam bude tma, zima a ticho.

Technologie na mém pracovním stole. Kterou z nich brzo nahradím? A která má naopak sentimentální hodnotu a nevyměním ji ani za nic?

Kameru a kvalitní mikrofon. Co nikdy nevyměním je papírový blok na denní a týdenní to-do. Není nad to ručně přeškrtnout hotovou věc.

Kolik času denně strávím online (a kdy bych ho chtěla vyměnit za offline)?
Dvanáct hodin v pracovní den, půlhodinu o víkendu (když zrovna nestartuje Clubhouse). Neměnila bych nic. Miluju onlinový pracovní svět stejně jako ten offlinový, strávený venku, v horách, na kole, skalách, na kitu, v teniskách, na běžkách, čemkoli. S nejbližšími. Anebo tvořením čehokoli rukama.

Nafta, nebo elektřina?
Kolo.

Rozšířená realita může dostat interakci učitele a žáka na úplně jinou úroveň.

Aktuální pokrok v mém oboru, který považuji za potenciální game changer?
Pokud za můj obor budu považovat vzdělávání, pak v reálném čase překlápíme výuku na distanční formu, jedna ku jedné ve vztahu k prezenční výuce, využíváme videokonferenční nástroje a interaktivní digitální obsah. To je ale jen začátek. Technologie nabízejí pro vzdělávání daleko více možností: od platforem a virtuálních tříd ke spolupráci, sdílení a komunikaci přes využití umělé inteligence pro personalizaci obsahu a cesty dalšího rozvoje po virtuální a rozšířenou realitu.

Ta může celý obsah školních osnov a interakci učitele a žáka dostat na úplně jinou úroveň.

Co stále ještě brzdí rozvoj digitalizace?
Stejně jako při adopci technologického pokroku v jakémkoli oboru rozvoj zbržďuje rezistence lidí vůči změnám. Lidský faktor.

Čeho bych se v budoucnosti chtěla dožít tak moc, že bych se kvůli tomu nechala i zmrazit?
Chci zažít jednotnou digitální občanskou a zdravotní identitu a český e-government na blockchainu. Chci vidět víc žen v technologiích a celoživotní i základní a střední vzdělávání, které odpovídá době, v níž už teď žijeme. A taky bych si přála vidět znovu zelenou a biodiverzní planetu a letět do vesmíru!

Nepřehlédněte