Pražská tržnice se proměnila v přístav. Přístav budoucnosti

Prostory Pražské tržnice minulý týden pohostily vizionáře z celého světa. Hlavní témata? VR, AI, IoT, elektromobilita či sci-fi technologie (blízké) budoucnosti. A nejen to!

„Přístav budoucnosti“, který proběhl 7. září, nabídl k zakotvení dva základní prostory. Uvnitř jedné z budov probíhala celý den VIP konference určená pro business leadry orientované na budoucnost. Se skutečnými profesionály svých oborů měli v přednáškové hale možnost porozumět nejaktuálnějším technologiím, přičichnout k blízké budoucnosti a teoreticky na ni připravit sebe i své společnosti.

Pečlivý report celodenního dění na konferenci krásně shrnul CzechCrunch.

Venku mezitím probíhal festival pro širší veřejnost. Plný klasických stánků, v nichž vystavovatelé po celém areálu lákali na „hračky“ budoucnosti.

Tou nejzastoupenější hračkou byla virtuální realita se schopností ve vteřině „unášet“ do jiného světa. Někdo s brýlemi, které svého uživatele suverénně zbavují motoriky, se motal doslova na každém rohu. Sjezd divoké řeky v kajaku, navrhování vlastníma rukama model škodováckého konceptu, hraní her nebo detailní prohlížení architektonických studií… A těžko říct, jestli se víc bavili sami uživatelé VR, nebo přihlížející okolí.

To Alza přijela vystavit elektromobily ze své nabídky. Koneckonců to vůbec neměla daleko, takže Tesly vzala rovnou dvě. Hned vedle byste našli elektromobily od BMW, v Číně zcela běžné elektromobily BYD, první zcela autonomní autobus Navia a nechyběla ani první sériově vyráběná „vodíková“ Toyota Mirai.

Čas od času se kolem prohnal někdo na elektrokole nebo longboardu na dálkové ovládání a v oploceném rohu areálu za celý den neutichl bzukot závodních dronů.

Jeden z větších stanů byl věnovaný pokroku v medicíně – aktuálním možnostem 3D tisku a nanovláknům, které hrají už teď důležitou složku při obnově zničené tkáně. Obě témata jsme naťukli v rozhovoru s Ing. Lilianou Berezkinovou, ředitelkou společnosti Nanopharma, která svými inovacemi ve světě nemá obdoby.

V dalším z větších stanů vystavovatelé přibližovali svět IoT (Internet of Things). Obrazovky se schopností rozpoznávání obličejů (vcelku přesně) odhadovaly věk a náladu všech, co prošli kolem, hned vedle zase reklamní poutače budoucnosti nabízely zboží na míru – klobouk plešatým, opalovací krém vyletněným atd. IBM ukázalo, jak si doma nastavit vlastního konverzačního bota a Microsoft předvedl své velmi očekávané Hololens – brýle pro virtuální i rozšířenou realitu.

IoT je všeobecně jedním z těch méně uchopitelných témat. O to zajímavější ale bylo povídat si s jeho velkým propagátorem, Scottem Amyxem – futuristou, propagátorem IoT a především velmi inspirativním člověkem a podnikatelem.

Ani lidé venku ale nebyli ošizeni o velkou stage plnou inspirativních přednášek. Co dvacet minut se na něm střídali spíkři s talky, ve kterých vzdělávali, vysvětlovali, předpovídali a inspirovali.

Mezi spíkry, které rozhodně zaslouží vypíchnout, patřil i Marek Gutt-Mostowy. Ten má se svou společností Euroloop ambice postavit vysokorychlostní tubus, který by měl dokázat lidi přepravovat z Krakowa do Varšavy za 18 minut. Utopie? Údajně otázka pár let.

Dalším zajímavým spíkrem byl Otto Fabri. Během diskuze na podiu se nebál predikovat, že se mnohem dřív než elektromobily rozšíří vozy autonomní. A to se jedná o bývalého předního návrháře Elona Muska, spoluautora interiéru Tesly a vizionáře na svém místě.

Tyhle dvě přednášky, resp. jejich autory jsem si samozřejmě nevybral náhodou. S oběma jsme na festivalu udělali velmi zajímavé rozhovory, které na ZOOMu také zanedlouho zveřejníme.

Vyčerpávající reportáž z festivalu je tímto u konce. Nicméně obsahu z Future Portu máme pořád dost. Už v dalším článku vám nabídneme mnohem subjektivnější pohled jednoho z našich redaktorů.