Co mi dalo čtení seberozvojových knih

Když jsem nedávno na LinkedIn sdílela, že jsem za uplynulý rok přečetla 52 seberozvojových knih, překvapilo mě, kolik reakcí směřovalo na otázku, co konkrétně jsem si doposud z těch přečtených knih odnesla.

Kdo pravidelně sledujete můj blog nebo recenze na Instagramu, víte, že u každé knihy vždy uvádím, co mi která dala. Přišlo mi ale nereálné, abych do jednoho komentáře na LinkedIn dokázala popsat, co jsem si z každé ze 165 seberozvojových knih, které jsem doposud přečetla, odnesla.

Pak mě ale napadlo pojmout to jinak.

Letos je to totiž přesně 10 let od chvíle, co jsem přečetla svou první seberozvojovou knihu. Proto jsem se rozhodla, že si udělám vlastní sebereflexi. Takové srovnání současné Hanky a její o 10 let mladší verze.

Jak jsem na to šla

Inspirovala jsem se v oblastech osobního rozvoje tak, jak je definoval Stephen R. Covey ve své knize 7 návyků skutečně efektivních lidí, a vytvořila si tabulku, do jejíchž sloupců jsem napsala: “Stará Hanka” a “Nová Hanka” a tabulku jsem si pak rozdělila do tří sekcí: 1) Fyzická rovina, 2) Emoční a vztahová rovina a 3) Mentální a duchovní rovina (tuto rovinu má Covey rozdělenou zvlášť do dvou kategorií, ale já vždycky tápu, co do které z nich patří, tak jsem je pro zjednodušení dala dohromady).

A pak jsem prostě jen brainstormovala různé oblasti, které mě napadly. Vybavovala jsem si různé situace před 10 lety a koukala na fotky, jak můj život vypadal předtím a teď, jak vypadalo moje tělo, jak fungovala moje hlava, mé vztahy... Každý rozdíl, který jsem zaznamenala, jsem si pak zapsala do tabulky. Nakonec jsem došla k 29 rozdílům.

Když jsem skončila, koukala jsem na to množství změn! Samotnou mě to překvapilo a byl to fakt dobrý pocit. Bylo zajímavé vidět, jak dlouhou cestu člověk ušel a jak moc se dokážeme za pár let změnit!