Czechitas spouští nadační fond. S jeho pomocí chtějí IT otevřít ženám ze znevýhodněných skupin

Oblíbená vzdělávací organizace reaguje na tlaky vyvolané inflací a růstem cen energií. V rámci fondu nabídne stipendia na své kurzy.

Udělat v kariérním životě obrátku o 180 stupňů chce kus odhodlání, zejména pokud se coby žena rozhodnete nalézt uplatnění v oboru, jako je IT, na který je pohlíženo jako na mužskou záležitost. Tyto představy se od roku 2014 snaží bourat nezisková organizace Czechitas. Ta nabízí rekvalifikační IT kurzy a specializuje se právě na ženy. Nyní spouští vlastní nadační fond, jehož prostřednictvím chce dát možnost vzdělávat se v perspektivním oboru i ženám ze znevýhodněných skupin.

Rekvalifikovat se do IT, kde dle údajů Czechitas dnes chybí přibližně 15 tisíc lidí, může každý. Stačí mít chuť, náladu, čas a také dostatek finančních prostředků. Poslední kritérium ovšem může být problém.

Částečným řešením mohou být kurzy pořádaných právě Czechitas. Cena jejich služeb se totiž dlouhodobě pohybuje hluboko pod průměrem tržních cen srovnatelných IT kurzů, někdy ale ani to někdy nestačí.

Organizace se proto nyní rozhodla zaměřit i na ty, pro které je absolvování výuky stále nedosažitelné. Začátkem tohoto měsíce založila Nadační fond Czechitas, kterým reaguje na zhoršující se ekonomické podmínky způsobené pandemií, inflací a rostoucími cenami energií i nájemního bydlení.

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)