Drahé energie novým asteroidem pro evropské dinosaury?

Konflikt na Ukrajině a zároveň nedostatek klíčových energií v Evropě z jiných důvodů budou i nadále držet ceny elektrické energie i plynu řádově výše než v roce 2021. Je to taková rána, že to v Evropě místy připomíná situaci, jako když vymřeli dinosauři před 66 milióny let po nárazu asteroidu do naší planety.

Koncem roku 2021 jsem si dovolil malou prognózu pro rok 2022, a zatím jsem se nijak zvlášť nezmýlil. V článku Ekonomický výhled roku 2022 jsem vytipoval 6 klíčových ohrožení pro letošní rok a zatím se zdá, že jsem se příliš nezmýlil ani v jednom z nich. Jako klíčové faktory ohrožení se nyní ukazují zrychlující se inflace a dramatický nárůstu cen energií.

Proč jsme v dané situaci?

Energií je v Evropě málo a tak jsou velmi drahé. Zelená ideologie zastavila výstavbu nových velkých zdrojů, Francie zahájila údržbu na mnoha jaderných blocích zároveň, Německo je pro jistotu rovnou vypíná, obnovitelné zdroje zatím nestačí a světe div se, slunce v noci nesvítí, a to ani na rozkaz notorických plánovačů v sídlech vlád Evropě.

České podniky se tak nestačí divit, že jejich nabídky se zvýšenými náklady energií jsou už příliš drahé a objednávky již delší dobu směřují do levnějších částí Evropy či světa. Narušení dodavatelských řetězců jsme se báli v období pandemie a za cenu neuvěřitelných stamiliardových dotací na dluh se to trochu natáhlo v čase, ale nyní se to stejně stalo již téměř nezvratným faktem.

K mírnému poklesu cen energií asi může dojít z důvodu menší spotřeby, ať už z úspor či prostě z důvodu přibývajících dinosaurů, které tento energetický asteroid zničí a nebudou tak energie už potřebovat vůbec.

Jak se nás to dotýká?

Ceny energií dosáhly díky mnoha vlivům astronomických hodnot, které pro řadu sektorů v Evropě aktuálně znamenají krátkodobě neřešitelný problém. Z dříve prosperujících firem se stávají dinosauři, kteří lapají po dechu, nebo již umírají pod tlakem vysokých cen energií. Především výrobní firmy energeticky závislé na větších dodávkách plynu se potýkají s nárůstem nákladů v takové rychlosti a takové výši, že nejsou schopni toto navýšení absorbovat ani promítnout do prodejních cen a končí svou činnost.