„Firmy s opravdovým zájmem o tým nepřicházejí o cenné lidi,“ říká kariérní koučka Petra Drahoňovská

Petra Drahoňovská, profesí kariérová poradkyně, žije část roku v Mexiku. Tam kariérové poradenství zatím nikdo nezná, ale je to trend, který tam podle Petry nejspíš brzy dorazí. V Česku se dvaačtyřicetiletá poradkyně snaží tuto profesi již přes deset let popularizovat a ukotvit. Pro Heroine Petra popsala svůj život na dvou kontinentech, svoje působení jako kariérová lektorka, i proč se věnuje tématu žen, byť se takto původně nikdy neprofilovala.

Když je Petra v Mexiku, věnuje se psaní a dalším kreativním činnostem. U toho vzdáleně dál koučuje individuální klienty, mezi které patří mimo jiné absolventi a absolventky IT kurzů Czechitas – neziskovky, která vznikla za účelem přivést do IT více žen a juniorních talentů. Ani v Česku již však Petra neškolí apriori osobně. Online poradenství totiž šetří čas oběma stranám, což se v případě pečujících klientek, ukázalo jako jasná volba.

Online tak probíhají i intenzivní skupinová poradenství či koučink na jeden či dva měsíce. „Jde o mix aktivit a dovedností, jak se prezentovat na trhu práce, jak si formovat pracovní vize, kompetence, a ty pak uzemnit do procesu hledání zaměstnání, nebo startu práce na sebe,“ popisuje Drahoňovská intenzivní poradenství, jehož výstupem je třeba i upravené CV, LinkedIn nebo jiné pracovní portfolio. Ve skupinách se podle Drahoňovské lidé inspirují, a dobrý lektor je koučováním během kurzu navíc dokáže motivovat, poradit, co funguje a co to znamená pro volbu práce.