Luboš Malý | Proč brát virtuální realitu vážně

Luboš Malý.byl hostem Martina Hurycha v podcastu Zážeh. Probrali spolu virtuální realitu, web 3.0, metaversu a další věci, které jsou v současné době velmi aktuální.

V rozhovoru uslyšíte:

  • proč by měly brát virtuální realitu vážně i malé a střední firmy
  • jaké jsou v současnosti typické VR aplikace
  • jak je to s návratností VR řešení
  • jak bude vypadat kancelář za 5 let
  • jestli jsou VR brýle nový mobil

Příjemný poslech!

Rozhovor si můžete i přečíst.

Martin Hurych

Dobrý den. Já jsem Martin Hurych a tohle je Zážeh. Dnešní Zážeh bude o virtuální realitě, webu 3.0, metaversu a všech těchto velmi aktuálních věcech. Proto jsem si pozval Luboše Malého, který se těmito věcmi zabývá. Ahoj, Luboši.

Luboš Malý

Ahoj, Martine, dobrý den všem posluchačům.

Čím se Luboš zabývá?

Martin Hurych

Luboš je malý jménem, ale veliký svými aktivitami, takže já ho s dovolením nechám samotného představit, protože výčet jeho firem a aktivit je neuvěřitelný a já bych v tom nerad udělal chybu. Luboši, čím se zabýváš?

Luboš Malý

Já mám teď takovou postkorporátní kapitolu svého života. 10 let jsem pracoval ve společnosti Lego, kde jsem skončil tím, že jsme vedli s týmem globální technologické inovace a předtím jsem měl na starost veškeré transformační projekty a procesní optimalizace. Teď se věnuji třem oblastem.

Jedna je vzdělávání, kde s týmem tvoříme platformu pro naprosto moderní kompletní budování kompeticí jménem Red Button EDU. Druhá jsou technologie, kde jsem součástí týmu DNAi, kterou nazýváme know-how a show-how agenturou na umělou inteligenci. Teď jsme se potkali ve virtuální realitě a s několika parťáky máme projekt XR Leaders, kde rozesíláme virtuální sady po celé Evropě a necháváme lidi, ať si to zažijí. Takhle bych mohl pokračovat, ale myslím, že toto jsou ty hlavní věci. Poslední nohou, kterou nechci zapomenout, je udržitelnost. Společně s pár přáteli jsme dali dohromady projekt Earthnest a s INCIENem rozjíždíme CIRKUS, což je cirkulární a sustainability road show.

Proč by malá a střední firma měla virtuální realitu brát vážně?

Martin Hurych

Ke všemu se postupně dostaneme. My jsme oba fanoušci virtuální reality. Ty jsi určitě dál než já, já jsem zatím zkoušel pár virtuálních networkingů. Má zkušenost je taková, že zatím, co se byznysu týče, jsme hodně na začátku, spíše je to pořád pojímané jako zábava. Jak to vidíš ty? Proč bych, jako malá a střední firma, měl vůbec dnešní Zážeh nevypnout a měl bych poslouchat dál?

Luboš Malý

Já vycházím z toho, že je dobré si věci zkoušet naživo. Pakliže chci být v dnešní době odolný vůči všem možným změnám, které se dějí rychleji a rychleji, tak je dobré se orientovat v nějakých pojmech. Mohu kolem toho mluvit u stolu, mohu dělat cokoliv, ale nejlepší je si to zkrátka vyzkoušet.

Proč bych měl dál poslouchat? Myslím si, že spolu dokážeme dát dohromady nějaký návod v pár krocích, proč je pro lidi v malých a středních firmách v dnešní době dobré sledovat exponenciální technologie a také udržitelnost. Pro dlouhodobou udržitelnost, konkurenceschopnost si myslím, že držet krok s digitalizací je základ. Ať na to máš jakýkoliv názor, ve výsledku se tvoji zákazníci, partneři, investoři, zaměstnanci dřív nebo později zeptají, v jakém světě budeme mít pobočku či jestli mohou mít plat v Bitcoinech. Je fajn alespoň tušit, na co se ptali, a mít na to nějaký názor.

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)