O miliardových podvodech, ženských idolech i místech pro setkání naživo

Když se mě nedávno v této síti zeptal Tomáš Hulle na to, kdo nebo co byl můj největší "catch" v rámci networkingu na LinkedIn, ihned mi v mysli vyvstala první zpráva od mého muže, který mě zde před pěti lety oslovil s výzvou ke spolupráci. Pojali jsme to, pravda, trochu intenzivně a syn toho budiž důkazem, ale Tomáš mě donutil dost se zamyslet nad klíčovými momenty, které v mé profesní dráze sehrála tato síť. I proto dnešní zázraky doplním o vhledy i od Vás, čtenářů a mých "kolegů" nebo "přátel". Když jsme na síti, je důležité se síťovat. Kontakty, inspirací, ale i konkrétní spoluprací. Tak tedy - jdeme na to!

Vaše tipy, moje radost

A to za to, že Vás, čtenářů je po prvních dvou vydáních již přes 1500. Vážím si toho a poctivě čtu všechny Vaše podněty a tipy (nejen) v udržitelnosti. V uších mi zní věta „Úspěch je daný ani ne tak tím, čemu říkáme ano, jako dokázat říct něčemu ne,“ která zazněla od Josef Hajkr v podcastu (1) , ze kterého čiší láska k projektovému řízení. Podtrhuji v kontextu zavádění udržitelnosti. Častokrát klienty krotím v představách a opakuji slovo PRIORITY jako modlu. Kdo začíná se vším, nedotahuje nic. I proto jsme si se Zátiší Group, kde s Luboš Malý zavádíme udržitelnost do praxe stanovili jasné priority: 1) omezit plýtvání s jídlem, hledat cesty pro closed loop bioodpadu, 2) hledat vazby na lokální producenty a boostovat lokální menu, 3) optimalizovat energetickou spotřebu přípravy a přepravy jídel, 4) omezit zbytečné plasty, nešlapat vedle s kombinovanými obaly a pro jednorázové plasty hledat uzavření cyklu. A o tom všem komunikovat, edukovat sebe i ostatní a hledat vylepšování u zaměstnanců i klientů. A i když bychom se mohli zbláznit ze všeho, co je možné, letos budeme držet tuto linku. Jak už to bývá, komunikovat stíháme málo, ale stává se to prioritou a tak Vás od příště budu zásobovat konkrétními kroky, které se nám daří. A budu se těšit na Vaši zpětnou vazbu nebo nabídky k další spolupráci - ale jen v našich PRIORITÁCH, prosím!

Inspirativní ženy, v jejichž šlépějích chci (chcete) jít

Soňa Hykyšová je nejen Tváří udržitelnosti v projektu [ta] Udržitelnost, ale zejména ženou, která stihla posbírat neskutečné zkušenosti z praxe, které zavádí jako vedoucí týmu ESG pražského letiště. Pro dva z Vás mám volňásky na setkání sítě Red Button EDU, kde ve středu nahlédneme pod její ruce (19.4. v 14:30) a nasdílíme si v komunitě, jak zkušenosti ze zhruba 9ti priorit v oblasti udržitelnosti letiště třeba jen ve střípku dostat k Vám do firmy. Jako druhou (pokud jde o tento příspěvek) ženu s velkým Ž považuji dlouhodobě Lenka Mynarova a její neskutečná cesta v NAFIGATE Corporation. Možná jste zaznamenali finanční peripetie a insolvenci. Chci jen zahlásat, že Lenka zdaleka nic nevzdala a firma dostala prostor pro reorganizaci a příběh tak zdaleka nekončí. Jak Lenku znám, zas bude jen silnější, zkušenější a ještě větší štika zaměřená na jasný cíl - dostat nejlepší biotechnologie do praxe co nejrychleji a nejprofesionálněji. A jako inspiraci v oblasti tvorby a designu doporučuji sledovat Eliška Novák Knotková, jejíž studio Balance is Motion můžete mít k dispozici i díky kreativním voucherům i Vy. Je to dost unikátní příležitost pracovat s vysoce oceňovanými designéry, kteří za svůj cirkulární a eko přístup k věci sklízí mezinárodní ohlasy. A jen dodám, že Eliška dělá doktorát pod výborným Vladimír Kočí, který je jedničkou v oblasti analýz životního cyklu produktů a služeb v Česku.