Opustila práci v bance a vrátila se do rodinné firmy. Teď vyrábí protézy

Ne vždy vídanou druhou generaci ve firmě vzešlé z malé privatizace představuje Monika Drobná, která poté, co se její otec Miroslav Bokiš stáhl z vedení společnosti, stojí společně se svou maminkou Evou Bokišovou ve vedení Ergony Opava. Ta je už léta zaměřená na výrobu protéz a ortopedických pomůcek.

„Není nás mnoho, kteří jsme po rodičích ty firmy přebrali, jsem v tomto spíše výjimka, hodně společností právě kvůli tomu končí,“ konstatuje čtyřiačtyřicetiletá žena.

Že by se v rodinné firmě více angažovala jí přitom dlouho ani nepřišlo na mysl.

"Vím ale, kdy se to přesně stalo. Bylo to v jedné pasáži v Praze, u Václaváku. Tehdy jsem pracovala v bance. Šla jsem tou pasáží a najednou mi došlo, že už nechci být v korporátu. Že chci dělat to, co rodiče. A k již vystudované ekonomii jsem přidala i studium protetiky. Bez toho se tato práce totiž dělat nedá,“ vzpomíná na svůj osobní bod zlomu Monika Drobná.

A do podnikání v protetice skočila rovnýma nohama stejně, jako před lety její otec. Ten totiž dnes rodinnou firmu koupil na začátku devadesátých let v malé privatizaci.

„Předtím jsme se v této branži vůbec nepohybovali. Ale manžel měl s kamarády takovou skupinu, jezdili spolu na hory, sportovali a podobně a jeden z těchto jeho kamarádů mu navrhnul, aby spolu šli do malé privatizace a koupili naši současnou firmu,“ vzpomíná na podnikatelské začátky Eva Bokišová.