Petr Beneš: Biologie je důležitá, určuje nás ale kultura

Každý měsíc vám jeden ze členů sítě Red Button přináší tip na knihu měsíce. Listopadovou knihu, která poodhaluje odpovědi na základní otázky týkající se vývoje lidstva až dva miliony let nazpátek a vývoj lidské kultury, vybral Petr Beneš. O jakou knihu jde? Víc vám prozradí text článku a sám Petr Beneš ve videu.

V historii lidstva, která nás dovedla až do současného bodu, proběhlo několik revolučních zlomů, které definovaly budoucí vývoj. Právě těmi se v knize Sapiens – Stručné dějiny lidstva zabývá izraelský historik a vysokoškolský profesor Yuval Noah Harari.

Některé z popsaných zvratů jsou podle Petra Beneše až úděsné, přesto forma, jakou je v knize historie popsána, nedovoluje nikomu odložit svazek z ruky. „Přiznám se, že jsem ji přečetl skoro jedním dechem,“ říká Beneš.

„Kniha je určená pro každého, kdo nerezignoval na to pochopit v souvislostech, proč jsme tady a dostali jsme se do pozice, ve které dneska jsme.“
Petr Beneš o knize Sapiens

Proto by knihu doporučil především studentům, kteří jsou zvídaví, zajímají je souvislosti a kteří vývoj lidstva znají především ze školních učebnic. „Je to multioborová učebnice. Začíná velkým třeskem, fyzikou, vznikem atomů, chemií, dostáváme se dál k biologii, historii, geografii. Být středoškolským profesorem, tak bych chtěl, aby si moji studenti, než půjdou k maturitě, takovou knihu přečetli,“ popisuje přednosti knihy Beneš.

KNIHA MĚSÍCE ŘÍJNA: OUTLIERS

Říjnové knižní doporučení vybral Tino Hrnčiar, kterého zajímalo, proč někteří lidé vystupují z řady a jsou výjimeční. Kniha Outliers mu dokázala odpovědět.

Díky knize tak čtenáři pochopí, jakou roli ve vývoji hrála biologie a naše fyzické dispozice a v čem člověku pomohlo vědomí.

„Je potřeba si uvědomit, že naši předci někde ve východním koutě Afriky byli uprostřed potravního řetězce, a teprve v okamžiku, kdy získali vědomí, se začali od ostatních živočišných druhů oddělovat, až se dostali do pozice na vrcholu.“
Petr Beneš o knize Sapiens

Svou roli však hrála i schopnost v předávání kultury z generace na generaci. „My dnes spolupracujeme mezi sebou, aniž bychom se potkali, a jsme schopni si v rámci systému lidského společenství předávat obrovské množství znalostí a dovedností,“ říká. Proto Petr Beneš označuje Sapiens - Stručné dějiny lidstva za knihu, která ho v posledním desetiletí nejvíc ovlivnila.

Pokud vás téma knihy zaujalo a chtěli byste se dozvědět víc, podívejte se na krátké video, ve kterém ji Petr Beneš představuje. Pod videem najdete také odkaz na web, kde si knihu v papírové nebo audio verzi, která je se slevou, můžete zakoupit.

Zaujala vás kniha, kterou doporučuje Petr Beneš, a chcete si ji přečíst?

Upřednostňujete audioknihy? Pořiďte si tu svou s 30% slevou!


Kam dál?

Více inspirace od Petra Beneše najdete v jeho článku nebo v rozhovoru s ním.

Petr Beneš: Kilogram, telegram, instagram...

Nedávno jsem rozmlouval se studenty jednoho pražského gymnázia, jak technologie – všechny ty instagramy, whatsappy a emoticony – mění naši schopnost domlouvat se. Trochu jsme při tom zabředli do histo…

Rozhovor Petra Beneše pro MM Spektrum: Připravme se na budoucnost

„Žijeme ve fascinující době, kde fyzický svět prolnul s virtuálním. Civilizační revoluce proměňuje svět byznysu i naše individuální životy, zvyky a hodnoty. Baví mě pomáhat firmám i jednotlivcům připr…

Nepřehlédněte

Data Talk: Petr Nemeth (Dataddo)

Data Talk: Martina Gelnerová (Apify)

20 let s Facebookem

Data Talk: Ivo Pleva a Michal Bočvarov (Dopravní podnik Ostrava)