Proč děláme konferenci Happiness@Work?

Michal Šrajer, Lukáš Cypra a Jiří Sekera (ze sítě Red Button) se svým týmem na 15. listopadu chystají už 4. ročník konference Happiness@Work. A tak jsme se Michala zeptali, co je k pořádání takové konference přivedlo.

Jednoduše proto, že chceme změnit svět práce.

Většina lidí si práci chodí jen „odsedět“. 8 hodin denně jen čekají, až konečně bude padla. Až začne večer, víkend nebo dovolená... Přitom v práci strávíme třetinu života.

Třetinu života strávíme tím, že čekáme, až budeme konečně moct zase začít žít. Sedíme v práci a hlava nám utíká k představám, jak skvělé to bude, až z práce zase vypadneme. I tenhle čas, by ale mohl být plnohodnotný a smysluplný. I tenhle čas bychom mohli trávit s lidmi, se kterými si rozumíme.

Na naší konferenci chceme ukazovat, že lidé můžou být lidmi i v práci. Chceme pomáhat dobrým firmám, aby byly skvělé. Pro lidi i pro byznys.

Snažíme se ukázat, že lidé stroje nejsou. Lidé mají emoce, navazují vztahy a přemýšlí nad svými hodnotami.

Ono to je totiž nejen možné, brzy bude takový přístup k lidem opravdu nutný. Jen firmy, ve kterých se naplno využije lidský potenciál, dokážou obstát ve světě, kde nudnou a opakovanou práci zastanou z čím dál větší části stroje.

Snažíme se ukázat, že lidé stroje nejsou. Lidé mají emoce, navazují vztahy a přemýšlí nad svými hodnotami. O lidech toho také díky přibývajícím studiím a výzkumům víme čím dál více. Máloco z toho však reálně ve firmách bereme v potaz.

Nejlepší na tom všem ale je, že se změna opravdu děje. (Samozřejmě, že nejen díky nám.) Nacházíme čím dál více firem, ve kterých je radost pracovat. Firem, ve kterých se daří skloubit přátelské vztahy se skvělými výsledky.

Pořád jsme ale úplně na začátku. A věříme, že naše konference bude jednou z kapek v moři, které postupně svět práce změní.

Není pro nás důležité, abychom říkali „štěstí v práci“, uznávám, že to někdy ve firmách zbytečně působí jako červený hadr. Štěstí do práce přece nepatří, slýchávám. Pojďme to klidně vzít za jiný konec a diskutovat o skvělých firemních kulturách o angažovanosti zaměstnanců nebo dlouhodobé produktivitě.

To vše jsou pohledy z různých stran na totéž. Na firmy, ve kterých jsou lidé lidmi se vším, co k tomu patří.

Naše konference bude i letos, stejně jako v předchozích letech, pokrývat to, co považujeme za klíčové. Pozvání přijala Sonja Lyubomirsky z Kalifornské univerzity, snad největší kapacita v seriózním vědeckém přístupu ke štěstí a laskavosti, která představí nejnovější studie konkrétních intervencí, které pocit štěstí ovlivňují. Chybět také nebude dánský expert na štěstí v práci, Alex Kjerulf, který pomáhá největším firmám po celém světě.

Letos se podíváme na štěstí v práci komplexně. Začneme u věcí, které může změnit každý sám za sebe – u správného jídla, jehož výběr to, jak se cítíme, výrazně ovlivňuje. O tom popovídá Margit Slimáková. Podíváme se také na to, jak nás ovlivňuje komunikace v týmu – od Petra Pouchlého uslyšíme o radikální otevřenosti a upřímnosti. Ale nezapomeneme ani na dopad firem na okolí – příběh své firmy Sonnentor si poslechneme v podání Josefa Dvořáčka.

Dáváme si záležet, aby se na konferenci potkalo vše podstatné – od vědeckých základů přes inspirativní příběhy až po velmi konkrétní nástroje a techniky, které může každý z nás začít pro sebe a své týmy používat.

Dorazte, věříme, že to i letos bude stát za to.