Sandra svítí v síti - Co znamená, že v síti se rozhoduje síťově?

Píšu o Red Button. O síti, která vznikla jako sen o lepším Česku. O experimentu, který se proměňuje. Zachytávám střípky naší cesty pro budoucí generace. Reflektorem tentokrát mířím na zbrusu nový proces. Rozhodování v síti. Neboli jak funguje společné rozhodování.

Pavel Křepelka před rokem využil pár genů a dohod sítě (“když Ti něco nevyhovuje, změň to” a taky “mandát se nedává, mandát bere”) a vykopl diskusi na téma “jak se v síti rozhoduje”.

Do té doby se samozřejmě dělala různá rozhodnutí, pro které existovala věta “v síti rozhodují členové”. Na druhou stranu byla spousta situací, kdy nejenže nerozhodovali členové/členky, ale ani o rozhodnutích nevěděli, protože to jednoduše bylo pod jejich rozlišovací úroveň a týkalo se to provozu sítě.

Co mě překvapilo při nastavování a diskusích, bylo, že není možné udělat “unblock rozhodujeme tímto způsobem”, ale nejdřív jsme museli nadefinovat situace, ve kterých rozhodujeme. A tak z poměrně jednoduchého “pojďme to nastavit”, vznikl vícevrstevnatý, ale nakonec přehledný mechanismus.

Jak přijímáme členy

Zjistili jsme, že jsou témata, o kterých už není třeba diskutovat. Tím je třeba přijímání nových členů. Také je pravda, že v této kapitole jsme měli výrazně odpracováno!

Rozhodování o produktech

Taky jsme si všimli, že není třeba rozhodovat o produktech. Produkty, které vznikají na platformě Red Button, jsou poměrně autonomní. Respektive existuje něco jako cech Product ownerů (po česku by se dalo říct podnikatelů v síti), kteří se pravidelně měsíčně scházejí a společně se ladí dohromady. Někdy to připomíná mastermind a hodně se sdílí zkušenosti, trable a otázky, na které je užitečné mít jiný náhled, jindy je to víc zaměřené na sales a priority. Občas (ale o to důležitěji) jsou to workshopy, kde se dává do kupy celý mechanismus fungování produktů a jejich vzájemné propojení mezi sebou a také napojení na Red Button.

Prachy, prachy, prachy

O finanční situace zatím rozhodují především Koleje a částečně Product owneři. Do budoucna máme představu, že by o finančním stavu sítě měli ideálně vědět a rozhodovat všichni, ale….tady narážíme na jednu z velkých šmodrchanic. V síti jsou lidé, protože se chtějí vzájemně inspirovat a mít kolem sebe smečku s podobnou krevní skupinou (a nechtějí řešit finance a vydělávání si skrze síť) a vedle nich jsou tu ti, kteří tu chtějí podnikat. Tahle drobnost je #justunderreconstruction a do budoucna tohle bude zajímavý námět na článek. Suma sumárum, o financích teď rozhodují ti, co mají největší vhled.

(Ne)drobná rozhodnutí z kategorie ostatní

Znáte to, položku “ostatní” často lidé dávají nakonec jako nedůležitou. V Red Button je to vlastně naopak. V realitě tvoří 80% objemu rozhodnutí, která se dělají v síti. Najdete tam barevnou paletu všeho - co půjde na socky, jak se tvoří Shortcut, kdy bude retrospektiva, jaká témata budou na Vánočním večírku, prioritizace témat, která diskutujeme v síti, s kým spolupracujeme z pohledu účetnictví, komunikace, jak vypadá brand,... a samozřejmě tu je miliarda různých drobností, které se dějí na pozadí a zajišťují fungování sítě.

O týmu Kolejí

Tohle pravidlo je dneska zatím ještě z říše ambice. Dneska Koleje vznikají a proměňují se samy. V budoucnu by v Kolejích na pozadí měly být lidi, kteří jsou nominovaní sítí.

O nových pravidlech/dohodách, fungování,...

A nakonec je tu gró rozhodování o síti. Pokud vznikne v jakémkoli místě potřeba proměnit (nebo vytvořit) dohody, všimla jsem si, že často je kolem menší skupina lidí, kterou téma zajímá. Probíhají různě dlouhé diskuse s tím, že skupinka zainteresovaných dává vědět na Slacku, kam se tohle téma vyvíjí a zároveň iteruje s ostatními a zjišťuje průběžně názory. Fungují nám hromadné cally, které už jsou skoro nepsaným pravidlem ve 3 různých termínech, aby se mohlo účastnit co nejvíc členů.

U finálního hlasování jsme se inspirovali v Enspiralu. Když se dospěje ke konečnému návrhu, dáváme vědět na Slack do speciálního kanálu určeného k rozhodování a do uzavřené LinkedIn skupiny (abychom zvýšili šanci na zapojení co nejvíc členů).

Palce nahoru znamenají “souhlasím”.

Palce dolu znamenají “nesouhlasím”.

Návrh je přijat, když je víc jak 50% hlasujících PRO.

Lebka je speciální symbol, který znamená “je to pro mě naprosto nepřijatelný návrh”. Pokud je lebek 10 a více procent, návrh se vrací na začátek i přesto, že by bylo víc palců pro než proti.

Rozhodování o pravidlech jsme nastavili a teď čekáme na jeho premiéru při rozhodování o Vizi 2.0 a nových dohodách a systému fungování.

Jak jsou tato pravidla přehledná versus komplikovaná?

Dokážete si představit mít podobný systém ve firmě?