Tipy od tréningu kompetencí pro udržitelnost až po titul z farmy

Patříte mezi ty, kterým globální cíle udržitelnosti připadají tak široké a všeobsahující, že se vám nedaří téma uchopit? Výborně. Tak dnešní newsletter je právě pro vás. Téma glokalizace (z globálního a neuchopitelného k lokálnímu a konkrétnímu) si ještě víc přiblížíme. K sobě. Protože jak se říká, košile je bližší než kabát a tak je na čase začít dělat kroky, díky kterým vám neujede vlak a můžete si dost možná ukousnout kusu příležitosti, které přináší všechny zkratky od ESG po SDGs i pro sebe. Ten koláč je totiž společný a je jen na vás z jaké strany začnete!

Od SDG k IDG

Trošku vás frustruje, jak společnost s plněním agendy Cílů udržiteného rozvoje, které se váží k roku 2030 pokulhává? Tak se změnou v sobě začněte. Takový koncept přináší Cíle interního rozvoje, které v pěti dimenzích a 23 konkrétních dovednostech budují vnitřní kapacity být změnou, kterou chcete vidět kolem sebe. Ano, toto motto jste možná viděli v minulosti u pár mých rozhovorů a ano, stále je mi nejbližší. A proto než si stěžovat na nefunkčnost změn v systému, rozhodla jsem se s Petr Fridrich a dalšími podobně laděnými jedinci spoluzaložit českou komunitu, která tento koncept dostane do praxe. Aktuálně se školíme, napojujeme na globální hnutí a pokud byste se i vy dostali blíž k sobě, ozvěte se nám. S konceptem postupně pracuji i v komunitě Udržitelnost Red Button EDU a právě na dimenzi schopnosti spolupracovat a starat se o druhé napojíme středeční setkání 17. 5. ve 14:30 v Infocentru OSN na Železné 24 v Praze, kde se účastníci naučí jak vést MasterMind skupiny, kde ve firmách a organizacích funkčně a metodicky najdete řešení velkých výzev společně. Ono totiž to, jak je skupina v rámci hledání problémů vedena není tak úplně samozřejmé. A nám zbývá poslední neobsazené místo pro osmého účastníka. Máte-li zájem přidat se, ozvěte se mi do zpráv. Odnesete si návod a zkušenost jak vést skupiny funkčně a prakticky a můžeme společně spojit mozky a najít řešení i pro udržitlené výzvy vaše nebo vašeho projektu.

Probuďte v sobě vnitřního farmáře a zedníka

Jestli Vám je kancelářské křeslo už trošku nepohodlné a máte vnitřní volání po tvorbě ve hmotě, mám pro vás tip na školu, která voní půdou. Sama považuji volbu sudia podnikání v agrobyznysu za nejlepší životní volbu. Díky ní jsem se dostala i na stáž do Wageningenu (o něm byla řeč minule), která mi změnila život. A aktuálně se v Česku můžete přihlásit do naprosto jedinečné Farmářské školy. Žádné lavice a nudná teorie. Výuka probíhá přímo na jedné ze čtyřiceti farem a koncept se osvědčil ve Francii nebo Anglii. A proč je dneska znalost pěstování klíčová? Fungováním cyklů přírody získáte i základy pro ESG, o kterých se Vám nesnilo. S rukama v hlíně člověku tak nějak všechno začne teprve docházet. Třeba to, že kdo zaseje nemusí sklidit. A tak je na čase i klimatické krize dělat prakticky mnohem víc, než je potřeba, protože většina projektů a nápadů stejně jako semena mohou zahynout dřív než vzklíčí.