TOP 3 myšlenky z Inovačních jednohubek #11

Vzdělávání, data a technologie – svatá trojice budoucnosti zdravotnictví. Právě na tom se shodli Zbyněk Frolík a Martin Wagner na 11. Inovačních jednohubkách Direct People, tentokrát na téma Budoucnost zdravotní péče a jak toho využít byznysově. Zdá se to očividné a aplikovatelné téměř v každém oboru. Ale právě ve zdravotnictví jsou tyto tři věci naprosto klíčové. Vždyť jde přece o život.

Vzděláváním z doby ledové

„Jsme v době ledové. Jakákoliv drobnost nás posune dramaticky vpřed,“ řekl na úvod setkání Martin Wagner, který se ve svých projektech Provisia a Zdravel zaměřuje na elektronizaci zdravotnictví. Otevřel tak téma nových příležitostí pro zdravotnický segment. Tou první a klíčovou je zaměření na vzdělávání. „Jakýkoliv proces změny ve zdravotnictví začíná u vzdělávání. Pokud objevíme smysluplný start-up věnující se této oblasti, musíme ho podporovat,“ vyzval hosty Martin Wagner.

Data jako moderní kartotéky

Řada dalších možností, jak oblasti zdravotnictví pomoci, má podle Wagnera společného jmenovatele v podobě dat. Ať už jde o propojování poskytovatelů zdravotnických služeb a analyzování jejich údajů nebo efektivní monitoring pacienta, správná práce s daty může péči zlevnit a zefektivnit. „Na konci dne je vše o datech. Proč nejsme schopni na jejich základě identifikovat člověka, který je náchylný ke kardiovaskulárním chorobám? Toho, kdo je náchylný k zanedbání prevence? Lékař to přeci zjistí jedním pohledem do kartotéky. Jenže takových složek má dva tisíce,“ řekl Wagner.

Významné pak budou inovace umožňující správnou detekci rizikového pacienta, například vzdálený monitoring EKG přes chytré hodinky. K lékaři by se podle Wagnera nakonec mohlo do budoucna objednat třeba i na jeden klik v mobilu.

Ulevme lůžkům v nemocnicích aneb Domácí lékař v novém

Zbyněk Frolík, zakladatel a majitel firmy LINET, která je největším evropský dodavatelem zdravotnických a pečovatelských lůžek, by šel ve využití technologií ve zdravotnickém segmentu ještě dál. „Přesuňme péči o pacienty domů a tam je monitorujme. Nemocnice tu zůstanou jen pro akutní záležitosti,“ řekl s tím, že méně lůžek péči o pacienty nakonec zefektivní.

Klíčový předpoklad domácí péče, tedy kvalitní monitoring pacientů na dálku, naplní zejména správné využití nových technologií. Takové ale podle něj zatím na trhu nejsou. Přesto je Frolík optimista a věří, že se efektivní domácí péče dočkáme. „Ať už půjde o staré lidi, kteří mají problémy s pohybem nebo pacienty po zákroku, zbaví se díky monitoringu strachu, že nejsou pod kontrolou lékaře,“ uzavřel Frolík.

Nestačí? Prohlédněte si celé jednohubky ze záznamu.