Více poslouchejte, méně mluvte

Dá se skutečně obejít bez networkingu?

Petr Pouchlý alias Jezevec je byznys konzultant a zakladatel svobodné firmy Court of Moravia. Umí nastavit marketingovou strategii, má zkušenosti z mezinárodního obchodu, na univerzitě vyučuje leadership, je poradcem v oblasti HR a miluje gamifikaci. A tvrdí, že za své klíčové úspěchy vděčí networkingu.

V podcastu Bez grantu?! Petr mluvil o tom, jak s networkingem začít, koho oslovit a proč o své kontakty pečovat. Vysvětluje, že úspěchu v podnikání můžete dosáhnout jen tehdy, když jste součástí komunit.

Petře, ty máš zkušenosti z nezisku, nadnárodní firmy i z vlastního podnikání. Prý si ze všeho bereš to nejlepší, co to je?

Kromě peněz? On má každý svět něco svého. V nezisku je to hodně o vizi, smyslu a ochotě lidí pracovat proto, že chtějí, a ne proto, že jsou k tomu nuceni vnějšími motivátory. Na druhou stranu i to má někdy své neduhy. V korporátu je strašně super, že u dobrých organizací funguje zdravá meritokracie, což mi přijde jako výborná myšlenka. Když se to nezaplatí, tak proč bychom to dělali? To je hezká firemní kultura, i když nikde není prezentována a korporáty mají na zdech spíše kecy o zákaznících na prvním místě. A ten třetí svět, soukromé podnikání, ten je o obrovské svobodě a člověk musí nastavovat limity sám sobě, aby neujel někam do prázdna. Každé má pro a proti a kloubit to dohromady, být podnikatelem ve svém vlastním korporátu, nebo pracovat na práci tak, jako bych pracoval v nezisku, ale přitom za to dostávám peníze, tak to je to, co mě na tom baví.

Podcast si samozřejmě můžete i poslechnout.