CULTmag vol3: HR jsou jako prášky

CULT je online magazín o lidech, hodnotách, vizích a silných firemních kulturách. Jde o další projekt Petra Skondrojanise, spoluzakladatele tržiště firemních kultur COCUMA.

V nejnovějším dílu CULTU najdete rozhovor o HR s Matějem Mantolínem z STRV, reportáž z konference Happiness at Work, rozhovor s Janem Bubeníkem na téma headhunterství nebo reportáž z posledního Startup World Cup & Summit. Odkaz na CULTmag najdete na konci stránky.

Lidé už nejsou baterky
– editorial Petra Skondrojanise

Celý život se mi kroutí pusa, kdykoli musím použít zkratku HR. Human Resources přístup je pro mě zlo, které se nedaří vymýtit. Můžete mít People Officers, Employee Experience Officers nebo třeba Employee Guidance, ale asi stejně nakonec řeknete „dělám v HR“. V oboru lidských zdrojů. Fuj.

Ještě lepší je „jsem personalista”. Aha… takže úředník, co dělá ty smlouvy. „Headhunter“ je laděno v podobném duchu. Jako by to odráželo tu neuvěřitelnou ztrouchnivělost a zatuchlost nádherného oboru. Vždyť je to přece (spolu)práce s lidmi! Když přijdete každý den ke stroji, tak každý váš den bude stejný, ale pokud se naproti vám za ten den posadí x různých lidí, tak prostě bude pokaždé jiný! Říká se „tisíc lidí, tisíc chutí“ a proto mám rád práci s lidmi. Lidé jsou úžasnou inspirací. Bohužel někdo někde někdy vymyslel, že jsou na stejné úrovni jako papír do kopírky – když dojde, koupíme si jiný a nebo že se mají lovit.

Mám radost z nedostatku lidí. Z takzvané personální krize a fandím všem, kteří si uvědomili, že pokud chtějí přitáhnout lidi, musí se v prvé řadě o lidi zajímat. Ideálně o ty stávající ve své firmě, protože pro začátek, aspoň ty si potřebují udržet.

Se zájmem pozoruji, jak se celé tohle odvětví mění, digitalizuje, posouvá a někde vrací ke své podstatě zpět k lidem, aby se od nich vzápětí odklonilo k umělé inteligenci a automatizaci.

Z pohledu naší profese žijeme v extrémně zajímavé době. Pro lidi v „HR” je to neuvěřitelná jízda, která láká i mnoho rychlokvašících odborníků na všechno „employer cokoli“ Podstata oboru není v technologiích, ale v mezilidské interakci, vztazích a empatii, které se za dva měsíce nenaučíte, protože to je dar, který pilujete desetitisíci pokusy. Jde o to udržet se na té vlně a užívat si jí. Jde hlavně o pochopení toho, že lidé čím dál tím víc, odmítají být palivem.

Přeji vám skvělou dovolenou, slunce a parádní jízdu.

— Petr Skondrojanis, Co-founder of COCUMA