DARWIN

Od malička žiji v konstruktu, že přežívá jen ten nejsilnější. Nevím, kde jsem to dostal do hlavy, ale v mnoha dokumentech o přírodě se o tom často mluví, tak to mám asi odtud nebo možná ze školy.

Když si ale přečtu Sapiens nebo se podívám na přírodu více do hloubky, je to trochu jinak. To, že se dva samci mlátí o samice, aby geny toho nejsilnějšího mohly jít dál, je jen špička ledovce. Pod tím vším je totiž hluboká spolupráce a ekosystém, který není z krátkodobého pohledu vidět.

Lidstvo totiž dlouhodobě posouvá spolupráce a ne individualizmus, a jelikož jsme jen další zvíře v přírodě, je to patrné v celé její propracovanosti a kráse. Ty hluboké souvislosti pod povrchem si často totiž uvědomíme až zpětně. Jeden druh ovlivňuje další a sebemenší změna má vliv, na který třeba vůbec nedohlédneme. Nedávno jsem poslouchal Petra Kohouta, který dostal cenu Neuronu pro mladé vědce. Ten zkoumá svět lesa a hub a ve zkratce tvrdí, že myšlenka Avataru se svým propojením lesa vlastně funguje a je reálný.

Vedlo mě to k úvahám o síti a o našem fungování.

Úvahy o propojení a synapsích mě hodně baví a asi nebude pro nikoho žádným překvapením, že kvalita sítě roste s kvalitou a četností vazeb. My měříme vazby a propojení nástrojem zvaným Frank už od začátku naší sítě a počet vazeb se neustále zvyšuje.

Tahle neviditelná spojení plodí mnoho plodů, přesně jako to říkal Petr Kohout. Z rozhovoru bylo patrné, že houba je jen špička ledovce, která je vidět, ale pod povrchem se skrývá to pravé bohatství.

Analogií v naší síti je i práce Kolejí. Je to orgán, který je určen k tomu, aby na konci dne vznikaly houby v podobě komerčních i nekomerčních projektů, na kterých spolupracuje co nejvíce členů a které pomáhají měnit společnost skrze firmy a podnikatelské prostředí.

Pokud jsou tedy Koleje hybatelem, je třeba maximalizovat energii do tohoto místa a vytvořit naprosto profesionální zázemí pro to, aby členové sítě měli vše, co potřebují.

_________________________________________________________________________

Tato zamyšlení mi slouží k utříbení myšlenek a zároveň jsou pro mě i tykadlem do světa k dalšímu možnému prohlubování daných témat. Pokud s Vámi text cokoli dělá a jste ochotni věnovat čas a energii jakékoli ucelené reakci, budu za ni v této instantní době, moc rád na mém LinkedIn profilu.

- Honza