Experti z pražského spolku naučí čechy rozumět umělé inteligenci

Na snímku Lenka Kučerová, ředitelka spolku, který za českou verzí kurzu stojí.
Na snímku Lenka Kučerová, ředitelka spolku, který za českou verzí kurzu stojí.

Do České republiky míří mezinárodní kurz Elements of AI.

Účastníci získají ucelený vhled do umělé inteligence, slibují organizátoři. Na české verzi spolupracovala iniciativa prg.ai, ČVUT, Univerzita Karlova i vláda. K účastí není potřeba znalost programování ani pokročilejší matematiky.

Přiblížit české veřejnosti základy umělé inteligence, zvýšit vzdělanost populace a přispět k rozvoji české ekonomiky. Takové cíle si klade česká adaptace mezinárodního online kurzu Elements of AI. Od 25. března ji na YouTube spustí lidé okolo neziskového spolku prg.ai.

„Největším přínosem kurzu je, že se v něm lidé dozví, co to umělá inteligence doopravdy je,” vysvětluje pro Euro.cz její popularizátorka Sara Polak. „Lidé mají dnes představu, že umělá inteligence jsou nějací terminátoři, ale to není pravda: AI filtruje spam v mailu, vyhledává trasu v Mapách Google nebo zlepšuje kvalitu fotek ze smartphonů.“

„Díky Elements of AI dostanete ucelený vhled do umělé inteligence, od etických a filozofických otázek spojených s touto technologií po logiku základních algoritmů a tvoření neuronových sítí,“ přibližuje Polak obsah kurzu. Podle ní je určen opravdu všem, zájemci nepotřebují znalost programování ani matematiku druhého stupně základní školy.

Michal Pěchouček, spoluzakladatel prg.ai, vedoucí Centra umělé inteligence Fakulty elektrotechnické na ČVUT a technický ředitel společnosti Avast, dodává, že kurz seznámí účastníky s klady i riziky umělé inteligence a podpoří kritické myšlení ohledně přijímání nových technologií.

Specialitou české verze kurzu jsou videa, jimiž bude provázet popularizátorka Sara Polak. Umělá inteligence podle ní „nejsou žádní terminátoři“
Sara Polak
Sara Polak

Do obsahu kurzu dávají nahlédnout texty, kterými chtějí organizátoři oslovit uživatele sociálních sítí. Umělá inteligence může mít podle nich na vývoj společnosti stejný dopad jako kdysi elektřina. Velký potenciál vidí tým stojící za českou verzí kurzu například v medicíně, kde by mohla urychlit vývoj léků, zdokonalit diagnostiku nebo rozšířit možnosti operací na dálku. Kurz slibuje mimo jiné odpověď na otázku, zda umělá inteligence víc pracovních míst vezme, nebo vytvoří.

Kurz Elements of AI vznikl před třemi lety ve spolupráci Helsinské univerzity a finské společnosti Reaktor. Během finského předsednictví v druhé polovině roku 2019 se Finové rozhodli kurz přeložit do všech jazyků Evropské unie.

Jako v jediné zemi bude v Česku kurz podpořen sérií videí, kterými bude provázet Sara Polak v tandemu s předním českým odborníkem Tomášem Mikolovem. Do propagace se zapojí také tuzemská pobočka společnosti Google.

O přípravu české verze programu se postarala iniciativa prg.ai společně s Českým vysokým učením technickým v Praze, Univerzitou Karlovou a Úřadem vlády.

„Do Elements of AI se po celém světě zaregistrovalo už přes 620 tisíc účastníků z více než 170 zemí. Velice mě těší, že bude tento otevřený online kurz i v češtině,“
konstatuje ředitelka prg.ai Lenka Kučerová