Lukáš Hrdlička: Za každou fakturou je lidský příběh. Plaťte hned.

Jak zpívá Rihanna: "Please don't stop the music". Já volám: "Please don't stop the cash flow". Peněžní toky musí fungovat, musí frčet. Musí to valit a nesmí se to zastavit. Obzvláště dnes při pandemii. Tento blog je výkřikem, aby lidé, v jejichž moci je zastavovat peněžní toky, to nedělali. Naopak, aby je podporovali. Je také výkřikem k tématu proplácení faktur, které řeším od chvíle, co jsem začal podnikat. Je výkřikem, který může třeba někomu v dnešní době hodně pomoct.

Vládní opatření hoblují ekonomiku na totální dřeň a já to vnímám velmi citelně. Poskytuji firemní skupinová školení, která stojí na setkávání lidí. Na pár výjimek šel můj obor od března totálně do kopru. Něco se přesunulo do online prostředí, ale jistě chápete, že koncert přesunutý online taky není ten zážitek, který hledáte a který od koncertu očekáváte. Moje sestra pracuje v kavárně a ano, teď má prakticky volno. A můj brácha vede dvě restaurace a válčí "like a boss". Celý gastro odvětví je příběh sám pro sebe.

Pro lidi, co pracují sami na sebe jsou však peněžní toky alfa omega. Je to velký propojený proces, kde se jedno zpoždění platby promítá do celého řetězce dopadů. Těch důvodů, kdy to začne, může být samozřejmě víc. Nicméně to, že se někde platba zpozdí, znamená, že další lidi v procesu nestíhají své platby a tak dále a dále. Zákon padájícího ... Ne, radši to nazveme "dominový efekt".

To, že někdo musí jít s "prosíkem", zda by už náhodou nemohl dostat svoje peníze, to znamená, že v procesu nutí dělat další článek to stejné. A vznikne zde tak celá řada lidí, kteří se dožadují svých peněz z pozice, ve které jim je nepříjemné být a ve které by ve své podstatě vůbec být neměli.

Tento blogpost je ve zkratce o tom, že
pokud chcete v dnešní době lidem, živnostníkům a podnikatelům pomoct, přehodnoťte doby splatnostní. Místo plateb za 30 dní, nebo v poslední dny splatnosti, plaťte hned. Nebo aspoň včas. Je to vlastně dost jednoduché.

Nepřehlédněte