Nový ministr a mnoho impulsů pro změnu k lepšímu

Věřím, že to, co je důležité, je občas očím neviditelné. Jsou to malé příběhy na pozadí, které jsou ale klíčovými vlákny pro splétání sítě spolupráce a synergií v udržitelnosti. A o nich Vám chci čas od času psát. Baví-li Vás tyto příběhy, pokračujte ve čtení. Máte-li čtení už přespříliš, jen mi odepište, že už toho bylo dost a příště Vás čtením již nezatížím. Právě lehkost a radost bez pocitu dalšího „to do“ listu s položkami k přečtení je to, co dělá naši práci radostnou. Vítejte na exkurzi zazraky při čtení pár postřehů z mého stále dost pestrého světa skládajícího se z mozaiky novinek o udržitelnosti, cirkularitě a dalších (pro mě a snad i pro vás) inspirativních témat.

Nový ministr na svém (správném) místě

Již den po své inauguraci Petr Pavel nominoval nového ministra životního prostředí, Petra Hladíka. Z nominace mám osobní radost, protože po dlouhé době cítím, že máme na ministerstvu člověka na svém místě i přes obavy Miloše Zemana o jeho nedostatečném vzdělání. K tématu jsem se vyjádřila i na LinkedIn (11). Ministerstvo konečně začíná komunikovat a je to blaho. Doporučuji třeba jeho Instagram (1).

Tipy pro edu o klimatu, udržitelnosti a cirkularitě

Protože jsou mezi Vámi čtenáři i učitelé a lektoři, sdílím i pár tipů na edukační aktivity. Překvapilo mě, že pevnost Josefov se vydala cestou upcyklace a banky materiálů. Stává se kreativním prostorem například pro školy a jiné tvůrčí skupiny, což může šetřit školám nemalé náklady na nákup materiálů pro vzdělávání žáků (2) Podobné projekty velmi podporují vnímání udržitelnosti díky svému praktickému užití a pokud vás zajímá, jak o tom učit s perfektními podklady, navštivte stránku Odpovědná spotřeba. (10) Jedná se o web z díla partnerů, mezi které patří i Centrum pro otázky životního prostředí UK (moje aktuální doktorská základna). Pro milovníky gamifikace témat o klimatu mám dobrou zprávu. Charles Games (sídlící u nás v Kampusu Hybernská) a Člověk v tísni vydali společnou mobilní a PC hru Beecarbonize. Je zdarma a vaším cílem bude rozvíjet civilizaci, dávat si pozor na produkci skleníkových plynů, vyrovnávat se s krizemi a dosáhnout uhlíkové negativity. Je k dispozici v angličtině a češtině a jelikož já jsem na hry levá, tak uvítám Vaši zpětnou vazbu, jestli stojí za to. (3) No a pro ty, kteří nejraději nevzdělávají ostatní, ale sami sebe, jsem připravila přehledný článek s pár tipy na to, kde se vzdělávat o tématu, který hýbe diskuzemi o udržitelnosti zleva doprava - o ESG. (4)