Sandra svítí v síti - Jak se budují vztahy v síti

Píšu o Red Buttonu. O síti, která vznikla jako sen o lepším Česku. O experimentu, který se proměňuje. Zachytávám střípky naší cesty pro budoucí generace. Jak se nám podařilo se začít konečně potkávat & poznávat se v síti, kde člověk tak trochu pase kočky.

Učíme se spolu

RED BUTTON je unikátní tím, že každý máme svou agendu a projekty a zároveň spolu - pracujeme pod střechou sítě jen na některých tématech. Různí lidé v různých oblastech s různou intenzitou. Všímám si, že často je impulsem pro spolupráci, „umíš něco zajímavého“ (= expertíza) a „baví mě to s Tebou“ (= vztahy). Expertíza je to, co se ukazuje snadněji. Doporučení klientů, kolegů nebo ukázkou svojí práce nebo třeba školením a sdílením. Tomu jdeme trochu naproti a v rámci každoměsíčního společného vzdělávání si předáváme štafetu a vzájemně si rozšiřujeme obzory.

Jak hacknout „nemám čas“?

Dlouho nás tížilo, jak udělat to lidské propojení, když se osobně vidíme jednou dvakrát do roka. „Můžeš přeci komukoli zavolat“..ale tohle nám prostě nefungovalo. Uvědomila jsem si, že jsme ve svých malých bublinkách uvnitř sítě a obklopujeme se stejnými lidmi. Všimla jsem si, že máme spoustu výmluv „není čas, jsem busy“ nebo „nechci nikoho otravovat“ nebo „ty jo, to je blbý, když se ani neznáme na někoho jen tak bafnout“..nebo vnitřní monolog „hned, jak budu mít volno, domluvím si s někým kafe“.. Ať to byl jakýkoliv důvod, většinou se nic nestalo.

Máme společný jazyk #dame-kafe a donut

A pak přišla inspirace. Mr. Donut ! Jednoduchá appka navázaná na Slack (náš interní komunikační nástroj), která nás jednou za 14 dní s někým náhodně propojí.

  • Vzpomene si. Vždycky.
  • Dělá to pravidelně.
  • Připomene se a upomíná nás.
  • Když si ji připojíš ke kalendáři, dokonce navrhne i společné datumy. Skvost!
  • Pomůže s prvním kontaktem třeba skrze náhodnou otázku - moje poslední byla třeba „Do které skupiny patříš? „Pes“ nebo „kočka“?

A nebyl by to Red Button, aby to nedotáhl někdo o kousek dál

  1. Spontánně se začali sdílet společné fotky, témata, vtípky. A tak kromě svého setkání tak nakouknete i k ostatním poznáte je trochu jinak než obvykle. Taky to způsobuje, že se člověk začne těšit na setkání s někým, koho dlouho (nebo ještě vůbec) neviděl
  2. ...a to vede k novému fenoménu a otázce, která se tu rozšířila „dáme si mezidonut“? Pozoruji, že množství schůzek se znásobilo. Najednou je mezi námi zkratka a jazyk, kterému rozumíme.
  3. Z doporučené půl hodinky seznámení, jak to funguje třeba v jiných komunitách, nabírá na rozsahu hodiny až dvou...a někdy je to i na pokračování.

To, co vzniká, není ztráta času, ale spojení. Odrazový můstek pro porozumění, chápání svých světů a spolutvoření.

Shrnuto a podtrženo

V rámci společného vzdělávání poznáváme svoje profesní témata, kterými žijeme. Obohacujeme se, sdílíme a rozvíjíme se. Pan Kobliha???? nás na chvilku zpomalí (jak by taky ne, s koblihou v břiše nemůžete běhat maratony sprintovaným tempem????) a poznáváme se jako lidi a z toho pak těžíme při dalších projektech a spolupracích.

Všímám si, že je hodně firem, kde probublává „pojďte se poznat“, ale teambuildingu dvakrát do roka je možná málo…jak řešíte poznávání a obohacování se napříč firmou vy?