Scrum checklist

Henrik Kniberg dal svého času dohromady seznam Scrum praktik. Čas od času jej při zavádění Scrumu v týmech s úspěchem používáme a tak jsme se rozhodli jej přeložit do češtiny a nasdílet s vámi. Seznam pro vás může být dobrou inspirací pro další rozvoj týmů nebo může posloužit jako rychlé barometr zavádění Scrumu. Český překlad můžete stáhnout zde.

Jak Scrum checklist použít?

Tip #1:
Zkuste tento seznam použít v rámci pravidelných retrospektiv v týmech, které zavádějí Scrum. Vyberte si ze se znamu několik praktik, které chcete v týmu zavést (10-12 max.) a nechte tým během retrospektivy hlasovat, nakolik si myslí, že tato praktika již v týmu funguje (doporučujeme použít techniku hlasování s pomocí karet s čísly jako při Planning Pokeru, aby se členové týmu vzájemně neovlivňovali). Pokud je průměrná hodnota pro danou praktiku nízká, pak nechte tým diskutovat o tom, jaké akce mohou napomoci jejímu zavedení. Pokud se tým neshoduje v hlasování (velký rozptyl odpovědí), pak nechte členy týmu prodiskutovat proč hlasovali rozdílně.

Tip #2:
Převeďte si tento seznam do Google Forms pro snažší sběr vstupů formou vyplnění členy týmu před retrospektivou.


Překlad originálního textu od Henrika Kniberga

Následující řádky jsou překladem originálního textu od Henrika Kniberga uvedeného na této adrese.

Pro koho je tento seznam a k čemu slouží?

Seznam Scrum praktik je jednoduchý nástroj, který vám pomůže začít se Scrumem nebo vyhodnotit vaši implementaci Scrumu.Vezměte prosím na vědomí, že toto nejsou pravidla, pouze doporučení. Dvoučlenný tým se třeba může rozhodnout vynechat denní Scrum setkání, protože stejně celý den programují v páru a nepotřebují další synchronizační schůzku. Prima. Záměrně se rozhodli vynechat jednu ze Scrum praktik, nicméně zajistili, že je účel této praktiky zajištěn jiným způsobem. A to je to podstatné! Pokud pracujete podle Scrumu, může pro vás být zajímavé použít tento seznam během týmové retrospektivy. Jako nástroj pro diskuzi, nikoli hodnocení.

Jak to mám použít?

  • Jarda: „Přinesl jsem na dnešní retrospektivu krátký zajímavý seznam Scrum praktik. Je na něm něco, co neděláme?”
  • Katka: „Tak se na to podívejme. Hm, rozhodně nám chybí Definition of Done a taky nesledujeme Velocity.”
  • Jarda: „OK, ‘Definition of Done’ je uvedena v části „Základy Scrumu“, takže vypadá důležitě! Velocity je v části ‘Doporučené, ale ne vždy nutné’ takže s tou počkejme a začněme tím nejdůležitějším.
  • Katka: ”Hele, taky nám chybí ‘Doručujeme fungující otestovaný software co 4 týdny nebo častěji’. To je uvedeno dokonce v sekci ‘To nejpodstatnější’! A dává to smysl, protože marketing si na to pořád stěžuje!”
  • Jarda: „Možná by nám koncept ‘Definition of Done’ mohl pomoci brát si do sprintu menší celky a doručovat častěji?“
  • Katka: „Dobrý nápad, pojďme to zkusit.”

Jak to nepoužívat!

  • Velký šéf: „Dobře, týme, je čas podívat se, jak následujete Scrum. Vyplňte prosím tento dotazník.”
  • Jarda: „Šéfe, jsem rád, že můžu říct, že děláme všechno ze seznamu. No, snad jen kromě Sprint burndown charts.”
  • Velký šéf: „Jste špatný tým! Tady se jasně píše, že máte dělat… ty… sprint burning věci! Chci je vidět!”
  • Katka: „Ale my máme dvoutýdenní sprinty a téměř vždy dodáme, co slíbíme a zákazníci jsou spokojeni. Sprint burndown charts by nám teď nijak nepomohly.”
  • Velký šéf: „Ale tady se jasně píše, že je máte mít, tak ať už se to neopakuje, nebo zavolám Scrum policii!”

Je tento seznam oficiální?

Není. Tento seznam odráží můj osobní subjektivní názor na to, co je ve Scrumu podstatné. Už roky pomáhám firmám začít se Scrumem a potkal jsem stovky uživatelů Scrumu, trenérů a koučů; a zjistil jsem, že takovýto seznam může být užitečný, když se správně použije.

Zaujal vás text? Původní verzi najdete na blogu RainFellows.