Sebevědomí

Představte si generaci, která je sebe-vědomá, neplýtvá energií na žabomyších válkách, které jsou v pozadí živeny obavami a domněnkami o ostatních. V RainFellows jsme se v takové vizi shlédli a dali jsme podporu CSR aktivitám, které vedou děti ve sportovních klubech nebo studenty ve školách k hlubšímu zamyšlení, kým vlastně jsou a kde je jejich místo v životě. Na stránkách Zoomu sdílíme první téma přímo věnované sebevědomí, které mezi mladou generaci šíříme.

Na střídačce malých hokejistů by šlo nervozitu krájet. Zápas, který měli jasně vyhrát, se nevyvíjí podle očekávání. Jirka jede na střídačku a v hlavě má dokola znějící hlas: „Jsem blbec, jsem blbec, jak jsem to mohl netrefit!“ Trenér se na něj raději ani nepodíval. „Cos to tam dělal, ty dřeváku!“ vyštěkne na něj vedle sedící Lukáš. „No ty máš co říkat, ty pitomče! Jak jsi mi to přihrál! Byla to celé tvoje chyba!“ Kluci se do sebe pustí. Roztrhne je až trenér: „Okamžitě přestaňte!“ Další střídání je ale ještě horší. Tým ne a ne ze sebe setřást „deku“. Výkon týmu padá po spirále dolů.

Takovéto příběhy se odehrávají dnes a denně na mnoha stadionech v dětských či dospělých kolektivech, v kancelářích a zasedačkách firem, v panelácích nebo v autech na cestě. Jednou z příčin konfliktu a přímé nebo pasivní agrese jsou pochybnosti o sobě – obava, že nejsem dost dobrý a budu ostatními odmítnut. Odtud pramení přesvědčení, že já jsem ten malý, komu je ubližováno „zlým okolím.“

V tomto videu / podcastu se zabýváme tématem sebevědomí právě proto, že o kousek sebevědomější generace může dát vzniknout společnosti, která toho dokáže více, protože bude odvážnější a protože to lidé dokážou společně. Nebudou plýtvat energií na domněnky, konflikty a obavy, ale budou ji věnovat na objevování a spolu-tvoření.

Sebevědomí pro nás znamená nakolik mám jasno v tom, kdo jsem, co mě v životě naplňuje, vědomí o svých schopnostech a přijetí sebe. Také tím pro zjednodušení myslíme důvěru v sebe sama a ve své schopnosti, které dokážeme v plné míře a v pravý okamžik použít. Jistotu, se kterou hraji nebo vystupuji před lidmi bez ohledu na tlak nebo aktuální podmínky.

Jak ale zvýšit nízké sebevědomí? Jednoduchým prvním krokem je změnit svou reakci na chyby. Co se ve mě děje, když udělám chybu? Slyším hlas kritika? („Jsi blbec!“) Nebo to maskuji a předstírám před okolím a před sebou, že se nic nestalo? Jde o to změnit své přesvědčení: vědomě přijmout fakt, že jsem udělal chybu a přijmout, že i tak jsem OK. Je to těžké?

Tyto 3 techniky vám v tom pomůžou, stačí je začít dělat pravidelně:

  1. 1. Nakopněte svůj den posilující větou. Například „Jsem kdo jsem z určitého důvodu!“ nebo „Dnešní den bude vítězný!“. Se stejnými větami usínejte.
  2. Sepsáním úspěchů za poslední dobu (např. vyhraných zápasů, povedených tréninků, …). Důležité je si vzpomenout, jak jste se v daný okamžik cítili (hrdost, nadšení, radost), což vám zaručeně pomůže okamžitě nakopnut pocit sebedůvěry.
  3. Když uděláte chybu, tak si večer představujte a prožívejte, jak to děláte správně, této technice se říká vizualizace. Cílem je soustředění se na chtěný stav, nikoliv cyklení se nad chybou. Získáváte tak zpátky ztracenou sílu a programujete si hlavu na to, jak to příště uděláte správně.

Vyzkoušejte některé z uvedených tipů a zjistěte, co bude fungovat právě vám. Budeme rádi, když se s námi podělíte o to, co fungovalo a napište nám také, co naopak u vás nezafungovalo.