TIP Davida Vrby #020: Kšilty a kravaty!

Kšilty a kravaty!

„Žijeme v neuvěřitelné době.“ To uslyšíte na každé přednášce zakladatele Singularity University, Petra Diamandise. Má pravdu, ale o technologiích dnešní tip nebude.

Uvědomili jste si, že žijeme v době, kdy se snad poprvé v dějinách lidstva učí rodiče od svých dětí? Můj syn má 13 let a není skoro den, kdy bych za ním nezašel pro radu nebo se něco nového nedozvěděl. Naposledy mě zachránil, když mi GDrive vyluxoval obrázky z ppt prezentace. Zůstala mi pouze pdf verze. V klidu – jemu vlastním – mi ji půlhodinu před vystoupením převedl zpět do ppt.

Něco podobného se děje i na pracovištích. Firmy a týmy vedou lidi často 50+. Ti bud’ pochopí, že jsou mladí zdrojem dovedností a často úžasné kreativity, dají jim důvěru, respekt… a nebo taky ne. Potom se diví, že jim mladí odcházejí. Nadávají na ně s komentáři o generaci Y a že to za nich bylo jinak.

Platí to však i naopak. Často vnímám v mladých firmách předsudky vůči nám „baby boomers“. Ano, jsme pomalejší, nestreamujeme z FB, ale zase máme odžito. A to se naučit nedá.

Firmy, jež podporují mezigenerační spolupráci, kdy se cítí v práci dobře jak „kšilty“, tak i „kravaty“, jsou na tom nejlépe. Podporujte cíleně ve svých týmech diverzitu, nejen genderovou a třeba národnostní, ale i věkovou. Stonásobně se to vyplatí.

David

Nepřehlédněte