TIP Davida Vrby #023: Rovnice štěstí: H=S+V+C

Rovnice štěstí: H=S+V+C

Skoro to zní jako protimluv. Jak může mít něco tak neuchopitelného svou rovnici. I přesto jednu znám a moc se mi líbí. Pomáhá mi vysvětlovat, proč i chytří lidé zůstávají ve firmách, kde je to ani trochu nebaví. Nebo taky, proč odchází někteří lidé jinam za o hodně méně peněz. Štěstí je ekonomická disciplína s jasnou provázaností na P&L. Studií na dané téma je už více než dost.

A teď k té rovnici. Deepak Chopra ve svých kurzech a přednáškách popisuje štěstí jako součet 3 veličin. Za prvé (S) jde o úroveň nastavení mysli. Čím více vidím svět jako místo neomezených možností, tím lépe pro úroveň mého štěstí. Za druhé (V) jde o úroveň svobody. Mohu si vybírat, co budu dělat, jak se rozhodnu? Vše se týká jak osobního, tak pracovního života. Za třetí (C) jde o mé podmínky k životu a práci. Tedy jak ty finanční, tak i to vše ostatní (kanceláře, bezpečnost, vztahy…)

Už mi rozumíte? Když jsem byl generální ředitel v 3M, tak se mě často headhunteři ptali, jak to děláme, že nejsou schopni naše lidi přeplatit. Až o 50 % více může stát firmu člověk, který nemá v práci svobodu a možnost se rozvíjet (kde za něj rozhoduje SAP, centrála nebo mikromanažer).

Není vždy jednoduché se rozhodovat mezi zlatou klecí s velkým „C“ a svobodou s velkým „V“ a „S“. Volte dobře, pokud v takové situaci jste.

David