TIP Davida Vrby #024: Prvních 100 dní? Pomalu nebo rychle?

Prvních 100 dní? Pomalu nebo rychle?

Prezidenti i premiéři dostávají 100 dní hájení po uvedení do funkce. Prvních 100 (nebo 90) dní je důležitých i pro manažera na novém postu. Pár dobrých knih (třeba „The First 90 Days“ od Watkinse) bylo na dané téma napsáno. Stojí za to si je pročíst, pokud začínáte v leadership pozici. Je v nich vždy pár dobrých tipů.

Já přidám jeden ze své zkušenosti (šéfa a kouče). Nový job je spojen se spoustou očekávání, a to především na straně vašich šéfů nebo třeba majitelů. My jako lídři chceme taky rychle prokázat, že jsme dobrá volba. V tom ale bývá často háček. Náš začátek by měl být spíše pomalý. Měli bychom naslouchat, snažit se pochopit a ukázat, že přicházíme s „nepopsaným papírem“.

Musím přiznat, že skoro vždy jsem udělal v dané věci chybu. Málo jsem čekal, příliš brzy jsem dával najevo, že mám všechny odpovědi. Poukazoval jsem na věci, které nefungují, a tím tak trochu říkal, že ostatní jsou troubové, protože je neuměli odstranit. Snad nejhorší je přijít a mluvit jen o tom špatném a o své vizi, jak to teď vše změníte. To by mohl být začátek vašeho konce.

I když to může znít kontraintuitivně, buďte na začátku (třeba i 90 dní) raději pomalí, učte se, ptejte se, nerozhodujte unáhleně. Pokuste se i pro první větší rozhodnutí získat alianci a tím i důvěru.

David

Nepřehlédněte