Tip Davida Vrby #095: Jste odolní? Už máte přerámováno?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Jste odolní? Už máte přerámováno?

Nepřízeň osudu je spravedlivá. Nevybírá si. Každý někdy zažijeme ztrátu v rodině, ztrátu zaměstnání nebo majetku. Někomu se nevyhne povodeň, požár. Zeptejte se 100 lidí a uvidíte 100 zdvižených rukou. Krásně si tento fakt zažijete v emotivním TED talku Lucy Hone.

V zahraničních médiích uvidíte v dnešní době mnoho slovíček začínajících na „re“- reframe (přerámovat) nebo reconsider (přehodnotit) a třeba resilience, pěkně po česku odolnost. Mimochodem, toto slovíčko nemají psychologové rádi, protože přišlo původně z přírodních věd. Vzpomeňme si na odolnost materiálu v ohybu, tahu.

Mně (psychologovi amatérovi) slovo odolnost nevadí a samotné téma odolnosti vůči nepřízni osudu mě moc baví. Dokonce si myslím, že vedle adaptability a schopnosti odnaučovat se (o kterých jsem už psal), je mentální odolnost, ale vlastně i fyzická, absolutně klíčová kompetence lídrů a týmu. Navíc ta fyzická výrazně ovlivňuje odolnost mentální.

Nejlépe mi vysvětlil odolnost Brian Walker. Jde o schopnost vrátit se psychicky i zdravotně do stavu rovnováhy, ideálně co nejrychleji. A když je to tedy kompetence, můžeme si ji navýšit? Můžeme a myslím, že musíme. Odpovědi najdete v pozitivní psychologii. Pro začátek vybírám pár technik, které pomohou vždy.

Zkuste přerámovat situaci. V psychologii se tomu říká „benefit finding“. Aktivně na tom špatném (novém) hledejte i to dobré. Věnujte se rigorózně tomu, co máte pod kontrolou a co vás baví. Uvědomte si, že nepřízeň osudu se týká dříve či později všech. Každé ráno si řekněte, že dnes bude dobrý den. Večer si připomeňte nebo napište tři věci, které byly skvělé. Tedy praktikujte journaling. Vynechejte zprávy! Jen 15 minut negativních zpráv výrazně ovlivní vaši náladu…

Věnujte se odolnosti, učte se o ní. Ve VUCA světě to je k nezaplacení.

— David