Tip Davida Vrby #096: Pozor! Toto jaro možná vykvete více narcis(t)ů.

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Pozor! Toto jaro možná vykvete více narcis(t)ů.

Ale vážně, umíte poznat narcistu? Jen docela málo lidí (max 6 %) je oficiálně diagnostikováno jako narcista, tedy člověk s NPD (narcissistic personality disorder).

Na druhé straně jsme my všichni tak trochu narcisti. Je to zcela přirozené. Odmalička se pídíme po pozornosti, odmalička chceme být pochváleni a třeba i ve středu zájmu. Nejsou-li naše očekávání naplněna (především rodiči), může z toho později vzniknout NPD.

Asi všichni vnímáme, že letošní jaro je dost jiné. V mnoha případech se týmy a firmy, rodiny a páry dostaly do krizové situace. Ty často amplifikují silné charakterové vlastnosti, např. i sklony k narcismu.

Jak tedy nebezpečného narcistu (kdy na druhé straně spektra bude zdravý narcismus, sebeláska, sebeúcta, sebevědomí…) poznáme? Jako vzor nám postojí známé firmy typu Trump (tohle musíte vidět), Klaus, Berlusconi nebo Stalin.

Většinou je vám s nimi mizerně (viz. toxičtí přátelé, partneři, šéfové). Na začátku vás mohou okouzlit, ale když vás přestanou potřebovat, rychle vás odkopnou. Mají nízkou empatii. Očekávají VIP zacházení a chtějí být ve skupině vyvolených, na první straně Forbesu. Nepřiznávají chybu, nenávidí kritiku. Neumí se omluvit. Ženy narcistky geniálně pletichaří a manipulují.

Už je vidíte kolem sebe? Poznali jste se ale i vy v něčem sami? Já ano. Je-li někdo takový vedle vás, minimalizujte kontakt – můj tip. Pokud je to manžel, pak je to těžší.

Jestli jste se v něčem poznali, skvěle. Můžete s tím začít pracovat. To radí Robert Greene v „The Laws of Human Nature“, kde tématu věnuje celou kapitolu.

Sociální sítě podpořily něco, čemu se dnes říká epidemie narcismu. Hon za lajky, boj o pozornost za všech okolností. Nenechte se ani toto jaro, ani jindy, zlákat.

— David