Tip Davida Vrby #097: Expirujete nebo kvetete?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Expirujete nebo kvetete?

R.O.S.E., koncept a zkratka Vishena Lakhiani ve mně zcela logicky evokovala květ růže a kvetení. Jaro k tomu přispělo a titulek byl na světě. Oč jde? Rate-Of-Self-Evolution. Tedy hezky česky, jak rychle se rozvíjíme, jak rychle se učíme. Jaký je váš „rate“?

Je rok 2020. Za pět let někam dojdeme. Otázkou je kam. To kdysi řekl Jim Rohn, legenda v osobním rozvoji. James Altucher k tomu dodal, že trvá až pět let, než projdeme osobní transformací.

Jedno je jisté – náš R.O.S.E. je o naučení se, jak se učit. Moc doporučuji sledovat extrémně zajímavého Michaela Simmonse. Naučit se učit je to první, co bych vzkázal všem, kteří se v dnešní době rozhodli pro osobní transformaci nebo zdokonalení se v něčem novém. V tom, co vás za pět let uživí v logice životního postoje IKIGAI, o kterém často a rád mluví Petr Ludwig.

To první (viz James Altucher) někdo nazývá inside learning. Je to hodně o sebepoznání, o kterém jsem psal v tipu 093. To druhé (outside learning) je, myslím, jednodušší. Je třeba sledovat trendy, vybrat si obor, určit si cíl plus spoustu dalších tipů efektivního učení, které vám skvěle vysvětlí Tomáš Hruda.

Expirujeme, tedy naše znalosti a dovednosti. Pokud to nechápeme, může nám být za pět let smutno. Učit se hodinu (dobře, půl) denně je pro prodloužení naší expirační doby minimum.

Ale pozor, s učením je to jako s jídlem. Všude je spousta junk food, ale taky (míněno na internetu) junk informací. My potřebujeme super food a super informace. K tomu vám znovu dopomůže Michael Simmons a jeho úvahy na téma jak se učit.

Kveťme spolu!

— David