Tip Davida Vrby #099: Lídři, násobíte, nebo dělíte?

Manažerský tip Davida Vrby. Každé pondělí. K ranní kávě. Tipy z praxe Davida Vrby.

Lídři, násobíte, nebo dělíte?

V dobách těžších, v krizích (i když jsem se tomuto slovu spolu s termínem covid-19 chtěl zcela vyhnout) se chování lidí a firem amplifikuje. To se samozřejmě týká i těch, kteří vedou další, lídrů. Pokud právě vy vedete lidi, co jste pozorovali na sobě? Pokud máte nad sebou šéfa, co jste pozorovali na něm?

V jedné z nejlepších knih o leadershipu Multipliers od Liz Wiseman se dozvíte, že se lídři dělí na dva typy. Multipliers, kteří násobí a amplifikují kolektivní inteligenci lidí kolem sebe, a Dimishers, kteří ji krátí, potlačují v prostředí stresu, tlaku a nepohody. Ve společnosti těch prvních se po čase každý stává chytřejším, působením těch druhých lidé zakrní, přestávají rozhodovat, rozvíjet se. Kolem multipliers se tvoří a inovuje, kolem diminishers se chodí po špičkách. Ti první využívají vaši kapacitu naplno, ti druzí z vás vymáčknou sotva půlku toho, co umíte.

Diminishers si kolem sebe staví impéria, vytvářejí tlak, neustále dávají příkazy, dělají centrální rozhodnutí (často zmatečná) a mikromanažují. Nenechte se oklamat, často to jsou géniové.

Multipliers jsou také chytří, třeba ne géniové, ale určitě genius makers. Přitahují talenty, dávají lidem pocit svobody, vytvářejí příležitosti a výzvy, které nutí lidi dostat ze sebe to nejlepší. A hlavně – nemyslí si, že jsou ti jediní chytří v místnosti a že jejich jedinečnost je jen těžko nahraditelná.

Jak říká můj oblíbenec Marshall Goldsmith, světový kouč #1, krize ukáže, kdo jsou lídři, se kterými stojí za to jít do bitvy. Trochu ted’ závidím všem, kteří vedou týmy. V roce 2009, kdy přišla první velká postkomunistická krize, mě to moc bavilo. Snad jsem z ní vylezl spíše jako multiplier.

Lídři, násobte. Dělení by mělo zůstat v minulém století. Dá se to naučit. :)

— David